BLOG

Empty article - Subtitle

Konfliktfyldte konfirmationer

Gode råd til lærere og forældre

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I mit sidste indlæg fortalte jeg om Julius, som skal konfirmeres til foråret. Og om Julius’ frustration over sine forældre, som ikke kan imødekomme hans ønske om én fest. Til trods for forældrenes forsøg på at arrangere en samlet fest.

Hvad kan du som lærer stille op, når du oplever elever, hvor konfirmationen forårsager konflikter?

  • Giv eleven mulighed for at få talt om, hvordan han/hun har det med den forestående konfirmation.
  • Kontakt forældrene og informer dem om, hvordan deres barn er præget af uoverensstemmelserne. Lige så vigtigt er det, at de får besked om det, som barnet sætter pris på i deres samarbejde omkring konfirmationen.
  • Læg eventuelt links på Skoleintra med konkrete råd og information om mulighederne for hjælp til forældre – allerede mindst et år inden, eleverne skal konfirmeres. Det kan være medvirkende til, at forældre i god tid forholder sig og søger rådgivning, hvis der viser sig at være brug for det.
  • Vær opmærksom på, at det i nogle tilfælde er den bedste løsning, at forældrene ikke holder én samlet fest for deres barn. Hvis forældrene ikke har erfaring med at samarbejde, kan det ende galt på selve konfirmationsdagen. I de situationer er et alternativ til én stor fest bedre. Uanset opfordres forældre generelt set til at undgå to fester. (Se nærmere under råd til forældrene.)  

Gode råd til forældre

  • Start i rigtig god tid med at tale om jeres barns forestående konfirmation – helst flere år inden.
  • Hvis I så hurtigt som muligt efter jeres skilsmisse får oparbejdet et samarbejde og fælles deltager i skolearrangementer – måske endda holder jeres barns fødselsdage sammen: Da er det som regel ukompliceret at planlægge og holde en fælles konfirmation.
  • Bed jeres familier om at tøjle eventuelle spydige bemærkninger mod jeres ekspartner, ekssvigerfamilie og nye familiemedlemmer. Så kan I (forhåbentligt) også berolige hinanden og jeres nye familier med, at de/I ikke bliver udsat for ubehageligheder på dagen.
  • Spørg jeres familier om hjælp til at give barnebarnet/nevøen/og så videre den bedst mulig dag. Ud fra tanken om hvordan konfirmanden mon ønsker, I voksne agerer i forhold til hinanden.
  • Tal gerne åbent om, at det er svært. Dog uden at gøre det i en bebrejdende tone! Alle gør deres bedste :-) Og de har hver især ’gode’ grunde til deres uhensigtsmæssige opførsel. Så stå sammen om en svær opgave – med konfirmanden i fokus.

Børns Vilkårs anbefalinger

  • Tænk over, hvilken type fejring barnet er bedst tjent med. Og om både mor og far kan være til stede på samme tid, uden det lægger en dæmper på stemningen
  • Inddrag eventuelt en neutral person, som kan hjælpe jer med at indgå kompromisser og opstille nogle spilleregler for planlægningen og afholdelse af festen
  • Tag ansvar for jeres beslutning, hvis I ikke begge kan være en del af konfirmationsdagen – og meld det ud i god tid til jeres barn. Forsøg at rumme barnets eventuelle skuffelse og sorg over, at det ikke er muligt for både mor og far at være forsamlet i forbindelse med konfirmationen.
  • Afstem gaveniveau og køb eventuelt en gave sammen

Fire ud af ti forældrepar har i mere eller mindre grad konflikter omkring delebarnets konfirmation (viser en undersøgelse, som Børns Vilkårtidligere har fået foretaget af Epinion).