Skolemuseet

Blog

Fysikgenstande gives væk!

Mange museumsgenstande har fundet nye hjem, men fysiksamlingen står næsten urørt. De cirka 180 flyttekasser med båndgeneratorer, barometre, amperemetre, dampmaskiner og et væld af andre fysikredskaber tilbydes derfor til landets grundskoler, som kan kigge forbi samlingen d. 13. September.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når man går ind i lagerhallen i Søborg, som i snart et halvt år har huset det tidligere Dansk Skolemuseums samling, så er der et stort separat lokale til fysiksamlingen. Så meget fylder den. Fysiksamlingen er imponerende, fascinerende og sjov at gå på jagt i. Og man skal virkelig indstille sig på, at det er en jagt. De mange flyttekasser afslører ikke nødvendigvis deres indhold, men stikprøver har vist, at der er guld af finde. Men ikke for museerne. De har taget meget få genstande og derfor vil vi nu tilbyde dem til landets grundskoler.

Skolemuseet

Denne blog fortæller skolens historier og formidler skolens kulturarv. Skolehistorie er dels en digital platform for en række skolehistoriske samlinger fra det tidligere Dansk Skolemuseum, dels et center der samarbejder med museer, arkiver, universiteter, ministerier og andre relevante institutioner om formidlingen af skolens kulturarv. Centret befinder sig fysisk på AU Library, Emdrup og er en del af Den Kgl. Bibliotek.

Anvendelige fysikredskaber

Fysiklærer Ole Bennedsen fra Kildegårdsskolen har været forbi samlingen adskillige gange, for at vurdere om der var brugbare fysikredskaber til grundskolen. Det var der.

”Det er overvældende at gå rundt imellem de mange papkasser og umuligt at danne sig et overblik på et par timer. Jeg tog en del stikprøver og fandt virkelig meget brugbart udstyr, som nemt kunne glide ind i en almindelig fysiksamling. Dog skal man også være forberedt på, at nogle af redskaberne har brug for en lille kærlig hånd.”

Blandt Ole Bennedsens fund er der Van Der Graafer, gamle dampmaskiner, barometermålere, overskårne motormodeller af benzindrevne firetaktsmotorer, gamle amperemetre i et væld af varianter, transformationsspoler til elever, glasvarer og stærkstrømsspoler. Ole Bennedsen advarer dog mod den sidste, som kan give op mod 5000 volt og dermed er ganske farlig.

Fysikhistoriens vingesus

Ole Bennedsen var, ligesom alle andre, der har været forbi samlingen, betaget af den historiske udvikling man overværer, når man går igennem samlingen.

”Det var dybt fascinerende at vandre rundt imellem de mange fysikredskaber og meget spændende at følge dem op igennem tiden. Jeg kunne jo genkende mange af principperne i undervisningen, selvom nogle af redskaberne var tussegamle.”

Er du interesseret i at få genstande til din skole eller kender du fysiklærere, som lige står og mangler et bestemt redskab, så sig det endelig videre. Vi giver fysiksamlingen til grundskolen den 13. September efter først til mølle-princippet. Tilmelding er nødvendig, så send en mail til Peter Sejr Kruse.

Foto: Nationalmuseet