Praktikeren

Blog

Førstehjælp til elevers faglige matematiske huller

Hvad gør man hvis man har elever der pludselig ikke kan finde forståelsen for et bestemt matematisk emne? Man bruger da sin matematikmanual.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når det faglige hul opdages

Pludselig i undervisning af et bestemt emne, er der en eller flere elever der smider håndklædet i ringen. De kan simpelthen ikke forstå det. Uanset hvordan man prøver at vise det for eleven, så hænger det ikke fast.

Mange eksperter fortæller tit, at man skal tage fat hvor eleven sidst havde sin forståelse. Det er dog nogle gange lettere sagt end gjort. Hvor skal man starte med at tage fat som underviser? Hvis det lyder bekendt kan du trygt læse videre, for jeg tror jeg har et forslag til hvordan man kan løse dette hverdagsproblem.

Lettelse af den faglige byrde

Når jeg har oplevet dette scenarie har jeg tit skulle bruge tid på at kredse mig ind på, hvor problemet med forståelsen ligger. Nogle gange har jeg været heldig at kunne tage en matematik vejleder i brug, men det kan være en proces der tager tid.

Praktikeren

Underviser i matematik, teknologisk forståelse idræt og spiludvikling. Specialiseret i læringsprocesser og motivation og brænder for udvikling af spilbaseret læring af gamification omkring indlæring. Stifter af læringssitet legdigklog.dk

Så jeg har designet en manual (se billederne) der letter den byrde der ligger i, at gennemskue hvor man skal starte problemsøgningen. Den består af en samling af alle de faglige mål eleverne har i matematik, i de 10 år de går i grundskolen. For hvert mål er der samtidig en rød tråd, der hænger sammen med et tidligere mål i skolegangen som understøtter netop dette. Dette skaber et større overblik for underviseren, og derved også for eleven.

Set fra elevernes synspunkt

Jeg har nu oplevet elever der føler sig mere trygge i timerne, da der er fuld fokus på egen udvikling. Samtidig ved eleven at læreren ved præcis hvad der skal trænes, og det kan nogle gange tage presset væk fra de elever jeg har der føler de skal kunne det hele. Alt i alt kan jeg klart anbefale at lave manualen selv eller bruge min. På min skole har det været et skønt værktøj.

Hvis i gerne vil have mere inspiration til noget lignende eller evt. prøve mit af kan i bare skrive på Henriktho86@hotmail.com

Vi skrives ved