Matematikkonsulenternes blog

Blog

Nytårstanker i GeoGebra Instituttet

Nytåret plejer at være en tid til refleksion over det forgangne år og et forhåbningsfuldt kig frem mod det nye. Jeg vil undlade at kaste mig ud i et nytårsfortsæt og i stedet blot love, at vi i instituttet fortsat vil gøre, hvad vi kan for at udbrede kendskabet til GeoGebra og inspirere til, hvordan man kan bruge programmet i matematikundervisningen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Herunder følger et kort overblik over året, der er gået og vores planer og tanker for det nye år.

GeoGebraMesterSKAB for indskolingen

2016 blev året, hvor vi med økonomisk støtte fra Forlaget Matematik fik skudt GeoGebraMesterSKAB i gang. Vi valgte at starte med en mindre prøveballon og havde derfor i år fokus på indskolingen. Vi ønskede med valget af indskolingen at sende et signal om, at GeoGebra kan inddrages meningsfuldt i undervisningen lige fra eleverne starter i skolen, og samtidig gav det os en mulighed for at udvikle noget materiale, der netop er målrettet de yngste elever. På trods af diverse bommerter, kom vi fornuftigt fra start, og vi er klar til at rulle konkurrencen fuldt ud til alle klassetrin til skolestart efter sommerferien i år.

GeoGebra-bloggen

Pædagogiske konsulenter ved Center for Undervisningsmidler UCL. Medlemmer af Det Danske GeoGebra Institut.

Bloggen fokuserer på inspiration til brug af GeoGebra i matematikundervisningen, men også på potentialer og faldgruber ved it-inddragelse i matematikfaget.

En af deltagerlærerne i konkurrencen har skrevet en artikel, som vi snart lægger på bloggen.

På siden her kan du se klassernes produkter og finde link til undervisningsmaterialet: https://sites.google.com/site/geogebramesterskab/   

Danmark giver andre lande baghjul

GeoGebra er et program, der bruges meget af de danske lærere. Vi har altid ligget højt sammenlignet med andre lande i verden, men i 2016 rykkede Danmark endnu højere op på listen. Uden at korrigere for indbyggerantal ligger vi helt i top i brugen af programmet på linje med USA. Vi er desuden et af de lande, der producerer mest materiale til delingsfællesskabet på “GeoGebra Materialer” https://www.geogebra.org/search.

Vi vil i løbet af foråret lave et uddybbende blogindlæg, hvor vi præsenterer delingsplatformen og går ind i nogle af de tal, der ligger bag vores placering.

Nye projekter i 2017

Vi har haft god succes med de 30 gratis elæringsmoduler målrettet elever på alle tre trin af grundskolen. Til de, der ikke har opdaget dem endnu, kan de findes på siden ggblær.dk. De er designet til at kunne bruges meget fleksibelt og til at være lette at gå til, uden at man som lærer selv behøver at have fuldstændig styr på programmet. Pga. de positive tilbagemeldinger kunne vi godt tænke os at lave flere nye materialer i løbet af 2017.

Her har vi især kig på mulighederne for at lave en interaktiv version af den officielle formelsamling til matematik, som eleverne selv kan kopiere og berige med egne interaktive og multimodale elementer.

Derudover går vi med begyndende planer om at lave en bank med evalueringsaktiviteter, der fokuserer mere på proces end på facit. Vi er ikke helt klar over, om det overhovedet kan lade sig gøre, men vi kunne godt tænke os at give det et forsøg.

Et kig ud i verden

Inden længe er den nye GeoGebra 6 ude. Man kan allerede nu afprøve den i en betaversion, men når den endelige version kommer ud, kigger vi i et nyt blogindlæg lidt nærmere på nogle af ændringerne. Du kan finde betaversionen her, hvis du skulle have lyst til at prøve 6'eren inden den officielle udgivelse: https://www.geogebra.org/home/get/package/win-autoupdate

Sidst men ikke mindst er der GeoGebra Global Gathering i Linz den 18. til den 20. juli, og også denne gang tager vi en lille gruppe afsted for at repræsentere Danmark. Du kan læse mere om samlingen her: http://community.geogebra.org/dk/2016/10/geogebra-global-gathering-2017-save-the-date/

Der bliver nok at se til, og vi håber, at mange af jer vil få glæde af vores arbejde. Hvis du er interesseret i at give en hånd med i GeoGebraNetværket eller du blot har et forslag til vores arbejde, vil vi som altid gerne høre fra dig.