Blog

Julehjerter, en vigtig del af julestemningen - og en idé til en tutorial

Get into the Christmas spirit – student tutorials

Julen er en skøn kulturel tradition. Derfor er det også et emne, som lægger op til at tale om, hvordan højtiden fejres i Danmark sammenlignet med andre lande. Sprogligt er planen for undervisningen frem mod juleferien i år, at eleverne skal have fokus på deres evner til at skabe små film med instruktion.

Publiceret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Karin Keller Albrechtsen er Folkeskolens engelskrådgiver, mens Maria Roneklindt er på barsel. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: karinkelleralbrechtsen@gmail.com

How to get into the Christmas spirit - tutorials

Eleverne skal enten alene eller i mindre grupper skabe små tutorials under overskriften How to get into the Christmas spirit. Eleverne er bekendt med, hvordan de laver videoer både fra deres fritid og fra skolearbejdet. Derfor er mit fokus på at sikre, at eleverne planlægger deres tutorials og optimerer deres sprog. Det er vigtigt, at processen sikre et mere gennemarbejdet og reflekteret produkt, end de mange optagelser eleverne laver på fx TikTok. Derfor skal eleverne planlægge deres korte instruktionsvideoer. Planlægge både den visuelle side af instruktionsvideoen og selvfølgelige ligeledes planlægge og sprogligt arbejde med, hvad der skal siges. Dette skal godkendes og afprøves før eleven går videre til at filme.

Juletradition – julehjerter med små beskeder

For hvordan kommer vi egentlig i julestemning her i Danmark – og gør vi det forskelligt? Det tænker jeg. Hjemme hos os har vi altid klippet julehjerter, skrevet navne, dato og en lille besked inden i. Det giver hvert år lidt ekstra stemning, når vi læser de små bogstaver, der blev skrevet for mange år siden. Mit første julehjerte lavede jeg i 22/12 1988 og det er noget ganske særligt for mig, det samme er de første mine børn har lavet. I andre familier har de sikkert andre traditioner.

Eleverne må gerne i deres tutorials vise flere tiltag i samme video. Måske vil nogle grupper lave en tutorial med overskriften 10 ways to get into the Christmas spirit – hvor de både viser, hvordan de laver vaniljekranse, mens de hører julesange og drikker varm kakao med skumfiduser. Andre vil måske vise, hvordan de samler mos og gran i skoven, der skal bruges til juledekorationen, de laver sammen med deres bedstemor. Det er vigtigt at eleverne tager udgangspunkt i egne traditioner.


Udgangspunkt i egne traditioner - for at lære om andres

Det er vigtigt at udgangspunktet er i egne traditioner, da jeg håber, at finder en venskabsklasse i udlandet, som er interesseret i at udveksle jule tutorials med mine klasser. Det vil give opgaven endnu mere værdi og autenticitet. Det vil også give anledning til netop at se og lære, hvor forskelligt vi glædes i december og fejrer juleaften i andre kulturer.


Lykkes det ikke, er jeg sikker på, at de mange instruktioner giver en god stemning, for de skal selvfølgelig afprøves, så alle er sikret en dejlig december fuld af Christmas spirit.