Musiklærerforeningen

Blog

Børnemusik eller musik for børn, eller ......?

Om talentshows

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børnemusik eller musik for børn, eller…………?

Musiklærer

Musiklærerbloggen handler om den musikundervisning der foregår i skolen og hvilke vilkår musiklærerne har for at lave god musikundervisning. Den handler om faget stilling i skolen, og hvad skal børnene lære i musik. Om fagets kerneværdier og hvad kan faget byde ind med i en folkeskole med fokus på inklusion og rummelighed. Men også om, hvad faget kan bidrage med i en værdidebat om folkeskolens værdier. Bloggen kan også berøre uddannelsen af musiklærere.

Flora Ophelia står stolt på scenen med et smil, der går fra øre til øre, mens konfetti vælter ned fra loftet og de andre MGP børn kæmper om, at være den første til at kramme hende. Journalister knipser løs for at sikre sig de bedste billeder til næste dags aviser og ugeblade. Trofæ og blomster bliver overrakt og jeg sidder med en klump i halsen over at se det lille væsen, som har vundet børnenes MGP. Mens alt dette står på, tager showets værter blomster og trofæ fra den lille pige, scenefolk fejer konfetti af scenen, og en lydmand er ved at klargøre mikrofonerne. Flora Ophelia bliver spurgt om hun vil synge sin vindersang igen og det vil og KAN hun! En lille 9 årig pige – stærkt gået, synes jeg. Alt taler til følelsesregisteret hos en voksen som jeg – mine børn i sofaen diskuterer højlydt, om hun nu var den rigtige vinder?!

På skolen bliver jeg mødt med ”så du MGP” fra alle sider. Vi havde talt meget om og lyttet meget til de forrige års MGP sange i musiktimerne. Et sandt hit hos rigtig mange – især pigerne. Et område, de går meget højt op i. Jeg er imponeret over, hvor mange ting de husker fra hver enkelt sang. De husker teksten, melodien, dansetrin og tøj. De har læst om sangerne og ”deres” dansere, og ved alt om dem, fra livret til bedste veninde. En del har også en bekendt eller et familiemedlem, som ”næsten kom med” til MGP.

En dreng fra 2. Klasse siger: ”hvordan vidste du hun vandt”? Vi havde nemlig brugt tid på at lytte til de korte teasere, som i år lå på Ramasjangs hjemmeside og ja, jeg havde tippet hende som vinder. Hvorfor? Ja ……. det ved jeg ikke ….. Men børnene på skolen, har en helt klar mening om, hvorfor hun vandt!

  • Hun var alene på scenen
  • Hun var den mindste deltager

Ja mere, skal der ikke til at vinde…… Dét sætter virkelig gang i de små pigers lyst til at være med i MGP 2016 og de ved lige hvordan sådan en vindersang skal skrues sammen.

  • De skal stå på scenen alene, måske med bedsteveninden som danser
  • Sangen skal handle om skolelivet og vennerne
  • Der skal ikke være noget band til at tage deres fokus …..!!!

Dét sætter tankerne i gang hos mig. Jeg elsker børnemusik, jeg elsker MGP, men hvad er det egentlig, der sker med børnemusikken i TV i Danmark? Hvad er det børnene hører og spejler sig i? Hvad bliver de præsenteret for i radio, på tv og på nettet?

Det har været et fantastisk underholdningsår hvad angår musikken på DR og TV2. Vi har siddet klistret til skærmen fredag og lørdag aften i flere måneder og set X-Faktor, Voice og Talent.  Alle klarer det så godt. De er lidt nervøse, men kan alligevel bevæge sig ind på en kæmpestor scene badet i lys og effekter og levere det, de har øvet sig på. Før de skal optræde, bliver de spurgt om en masse personlige ting, som de svarer på og en del af de livshistorier vi bliver en del af, er ret barske. Men de har jo klaret det, og skal nu optræde med en sang til det barn de har mistet, eller den forældre som har svigtet dem. Vi hører om skilsmisser, sorg og svigt i den bedste sendetid, der hvor hele familien er samlet i sofaen til tv-hygge!

Efter deres optræden, bliver de mødt med hård kritik fra et dommerpanel, og det er efter min mening ikke altid kun saglig kritik på det de har leveret sangmæssigt, men også kritik, som går på deres udseende og påklædning! Det her er skridtet efter MGP! Det er det næste de små piger – og drenge – drømmer om, og sætter næsen op efter.

Næste gang der er MGP, vil jeg tænke meget mere over indholdet i min undervisning op til showet, så det ikke kun bliver at synge og spille tidligere MGP vindersange, og jeg vil nok også lige tænke en ekstra gang over, om jeg skal komme med vindersangen fra MGP mandag morgen, arrangeret så den er klar til sammenspil. Jeg vil også tænke over hvorvidt vi skal tippe på hvem der bliver stemt ud fredag aften i X-Faktor …… og det er der heldigvis tid til at reflektere over, da der endnu er nogen måneder til det går løs igen!

Karen Johansen