Musiklærerforeningen

Blog

Musikken gave

Årets travleste tid for musiklæreren.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Musikkens gave.

Musiklærer

Musiklærerbloggen handler om den musikundervisning der foregår i skolen og hvilke vilkår musiklærerne har for at lave god musikundervisning. Den handler om faget stilling i skolen, og hvad skal børnene lære i musik. Om fagets kerneværdier og hvad kan faget byde ind med i en folkeskole med fokus på inklusion og rummelighed. Men også om, hvad faget kan bidrage med i en værdidebat om folkeskolens værdier. Bloggen kan også berøre uddannelsen af musiklærere.

Nu er skoleåret kommet godt i gang alle steder rundt i landet. Man kan huske sit skema og sine arbejdstider. Man har fyldt mødekalenderen op og ved hvilke ansvarsområder der skal passes i år.

Musiklokalet er allerede godt brugt efter 3 måneders dans, leg, sammenspil, musikalsk skaben osv.

De første klasser har måske allerede afsluttet noget og optrådt til morgensang eller for en naboklasse.

Koret er så småt ved at tage hul på julerepertoiret og snart emmer det af engle, krybbespil, nisserier og gamle elskede julekalendersange i alle musiktimerne.

Vi går ind i en af årets travleste perioder for musiklæreren.

Midt i al travlheden og krav fra alle sider om Luciaoptog, krybbespil, sang hver morgen i december til morgensang, sang til skolens juleafslutning, måske et valghold der kan spille Last X-mas, blandet med elevernes egne ønsker om at synge og spille dette års aktuelle julekalenderhits og musiklærerens egne planer og ambitioner om at nå både nyt og gammelt, må vi bare stoppe op og lade glæden ved arbejdet som musiklærer og smilet brede sig.

Hvor er det dog en fantastisk gave vi har, at undervise i et fag som indeholder så megen glæde, forventning, respekt og tillid.

I mødet med musikken, når vi synger og spiller sammen skabes et helt særligt rum med plads til alle. Plads til at udøve og plads til at lytte. Plads til at komme med det man har.

Tænk at kunne samle alle de ressourcer og kræfter børnene og vi har tilsammen og få det til at lykkes. Når man ser forældre og bedsteforældre komme til de forskellige arrangementer med sang og musik i julen og ser deres glæde og stolthed, bliver trætheden hos musiklæreren lidt mindre og vi husker hvorfor det er vi elsker netop dette fag.

I det nye år skal vi kæmpe videre for at få uddannet og ansat flere musiklærere. Vi skal kæmpe for at få lov til igen at kunne komme afsted på kursus, så batterier bliver fyldt op. Vi skal kæmpe for det vejledende timetal i musik bliver overholdt og vi skal arbejde for morgensang på alle skoler, samt meget andet. Det tager vi fat på lige om lidt, men nu skal vi nyde hver eneste dag i december med alt det dejlige musikken kan og alt det dejlige musikken giver.

Glædelig december.