Musiklærerforeningen
Blog
Har vi glemt hvorfor vi synger?
”Sang er et sprog, du ikke må glemme.” Sådan lyder budskabet fra projektet Syngelyst, som igen i år fornyeligt har afholdt Sangens Dag. Men er vi da ved at glemme det? Der har de seneste år været øget fokus på sang, både med Syngelyst, SyngDanmark som har oprettet sangkraftcentre rundt om i landet samt en række andre initiativer.
Glæden ved at synge sammen og dele musikalske oplevelser med andre har altid bragt stor glæde til både store og små. I 2001 startede en årlig festdag for at fejre den danske musik, nemlig Spil Dansk Dagen. Det blev en stor succes og har været en tilbagevendende begivenhed lige siden.
I 2009 fik vi så endnu en årlig musikdag. Denne gang med fokus på sangen, nemlig Sangens Dag som hører under projektet Syngelyst. Syngelyst startede som en tre-årig-kampagne i 2009 med det formål at få børn og unge til at synge mere, synge sammen, synge selv, skrive sange og forholde sig til sang. I 2011 fik projektet yderligere støtte til videreudvikling, så Syngelyst vil nu eksistere i hvert fald nogle år endnu. Initiativerne i Syngelyst tager udgangspunkt i, at sang er sundt, sjovt og socialt, at sang og sangskrivning er en væsentlig og tilgængelig udtryksform for børn og unge, og nok så vigtigt: at sangen kan samle børn på tværs af kulturer og sprog.
Men hvorfor denne pludselige fokus på sangen. Vi har som race altid sunget. Nogle forskere mener sågar at sangen er ældre end det talte sprog. Der findes nærmest ikke en begivenhed der ikke følger sange med til. Vi har festsange, drikkeviser, krigssange, arbejdssange og børnesange, viser til glæde og sorg og meget, meget andet. Så hvorfor er der behov for at skabe yderligere fokus på sangen. Er vi ved at glemme det. Nogle påpeger at vi som samfund bliver stadig mindre sangvante og at denne udvikling er et stort tab. "Sang styrker ikke alene kulturfællesskab og socialt samvær, men også globalisering og konkurrenceevne", siger nogle eksperter fra både Handelshøjskolen og musiklivet.
Men hvorfor er det egentlig så væsentligt at få flere til at synge? Hvad får vi ud af at stå sammen med en flok klassekammerater og sætte toner på nogle ord? Når selv erhvervslivet er interesseret, må der vel være et udbytte? Sang styrker ikke alene kulturfællesskab og socialt samvær, men også globalisering og konkurrenceevne, siger eksperter. Steen Hildebrandt, professor i ledelse ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, mener, at musik og sang er afgørende for Danmarks konkurrenceevne fremover. ”Sang, musik og leg bliver meget vigtigt. I fremtidens samfund er der ikke kun brug for menneskers faglighed, men også for deres musiske jeg og for deres følelsesmæssige og sociale evner. Ikke fordi vi skal hygge os, men fordi vi skal indgå i en benhård konkurrence i den globale verden.”
Hvilken effekt denne ekstra fokus på sang så har haft rundt omkring kan være svær at gisne om. Mange steder levede sangen sikkert i bedste velgående i forvejen, andre steder har det sikkert været rart med en saltvandsindsprøjtning. Men man kan ikke komme uden om alt det gode der følger med det at synge. Som vi alle ved peger forskningen på, at sang og musik skærper børns indlæringsevner i skolen. Derudover viser internationale undersøgelser at sangen har en stor indflydelse på sprogdannelse. Sang og fællessang er med til at styrke de sociale kompetencer hos børn. Og at sang er det første skridt i børns musikalske udvikling.
Jeg mener dog ikke vi skal synge for at glæde erhvervslivet, men har det en positiv effekt på vores konkurrenceevne er det da bare endnu en sidegevinst. Vi skal synge fordi vi ikke kan lade være. Vi skal synge fordi det er en naturlig del vores liv at synge. Når vi synger en fællessang oplever vi at alle har en stemme at bidrage med. Vi kan alle være med uanset alder, hvem vi er, hvor vi kommer fra eller hvad vi står for. Og ikke mindst fordi sang og musik spreder glæde, især hvis man selv er deltager. Og sangen ser heldigvis ud til at være i bedring mange steder. Vi oplever i disse år flere og flere skoler der (gen)indfører morgensang et par gange om ugen eller mere. Kristeligt Dagblads har lavet en undersøgelse der viser at tre ud af fire skoler i undersøgelsen oplyser, at de synger morgensang på fast basis. Så om en dag som fx Sangens dag, som netop er overstået, er nødvendig for at få folk til at synge tror jeg ikke. Men alligevel nyder jeg at deltage hvert år. Båder i dette og mange andre lignende arrangementer. For der behøves ikke nogen grund til at deltage ud over glæden ved at synge fælles med andre. Så glem alt om konkurrenceevne, indlæringsevne og innovation og syng lige så tit du kan komme til det… bare fordi du ikke kan lade være.