Musiklærerforeningen

Blog

Er musik sundt?

Lægen: Får du motion? Kommer pulsen op? Mig: Øh næh… jeg kan ikke lide at løbe og og og… Men jeg er musiklærer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lad det være sagt med samme. Der er ingen emperi for Lederen denne gang. Derimod er der rigtig mange påstande, der er samlet gennem 25 år som musiklærer og et endnu længere fritidsliv med musik.

Musiklærer

Musiklærerbloggen handler om den musikundervisning der foregår i skolen og hvilke vilkår musiklærerne har for at lave god musikundervisning. Den handler om faget stilling i skolen, og hvad skal børnene lære i musik. Om fagets kerneværdier og hvad kan faget byde ind med i en folkeskole med fokus på inklusion og rummelighed. Men også om, hvad faget kan bidrage med i en værdidebat om folkeskolens værdier. Bloggen kan også berøre uddannelsen af musiklærere.

I skrivende stund (uge 41) er der fokus på bevægelse. Alle skal ud og bevæge sig. Det er også i denne uge, at skolernes motionsdag ligger. Og hvordan kommer musikken ind i denne sammenhæng?

Min påstand er, at musik er sundt på mange måder.

Når vi synger, bruger vi vores krop. Hele vores krop. Alle muskler er i gang, vejrtrækningen skal fungerer. 

Så vidt jeg husker, viser det sig, at hvis man synger meget, så falder blodtrykket.

En sanger udtalte en gang, at er  svært at være sur, når man synger, fordi mundens muskulatur skal være glad for at synge på en hensigtsmæssig måde.

Er der noget i musik, der kan få pulsen op, så er det dansen, sanglege mm. Der skal en del energi til både at danse og synge på samme tid. Og hvis vi så også lige skal spille på et instrument samtidigt, så er det ikke svært at få konditallet op og sved på panden. Jeg mindes en idrætslærer, der var med i en musiktime. Hans kommentar var: nøj man bliver forpustet hos dig.

Cross-fit! Det er sundt. Men som det anti-idræts-mennesker jeg er, tænker jeg; Hvorfor betale for det? Jeg skal alligevel altid flytte instrumenter og forstærkere. 

I en radioudsendelse for rigtig mange år siden, var der et interview med en nyuddannet operasanger - jeg mindes ikke hvem. Hun fortalte, at hendes tøj var blevet løsere efter, at hun var kommet i gang med sin karriere, selvom hun vejede det samme. Simpelthen fordi arbejdet som operasanger kræver så meget energi, at fedt var blevet omdannet til muskler. Dette skyldes at massefylden for muskler er større end for fedt. 

Måske var det selvsamme operasanger der udtalte, at man som operasanger på èn forestilling bruger lige så mange kJ som en murerarbejdsmand på en arbejdsdag.

Når man taler om, at musik er sundt, bliver man både nød til til at se på det fysiske og det psykiske.

Jeg tvivler på, at der findes en kultur, hvor man ikke synger godnatsange eller bruger musikken til at berolige med.

Musik kan bruges til afslapning og afstresning.

Musik bliver brugt terapeutisk fx hos demente.

Musik bliver brugt i sociale sammenhænge.

Alt sammen med udgangspunkt i sundhed.

Det er sundt at være glad.