Katrine Vinther Nielsen

Blog

Vi vandt sammenholdet

“Åh nej - ikke gule veste!”

Publiceret Senest opdateret

Katrine Vinther Nielsen

Folkeskolelærer i Aarhus, kredsstyrelsesmedlem i Århus Lærerforening Optaget af afprofessionalisering, arbejdstid, arbejdsmiljø, arbejdsforhold, fagpolitik og demokratisk dannelsesderoute

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så blev det offentliggjort hvilke skole, der er udtaget til strejke: http://www.dlf.org/loen-og-vilkaar/ok18/udtaget-til-strejke og rundt omkring på lærerværelserne frygter mange lærere, at strejken bliver en realitet.

De frygter, at vi skal stå alene i vejkanten iført gule veste og møde trætte bilister med uforstående, bebrejdende blikke og anklagende håndtegn.

Hvis strejken kommer og kolleger rundt om i landet skal strejke, skal I vide, at solidariteten er stærk på alle lærerværelser og alle personalerum:

For vi er alle i konflikt.

Og det er en anden virkelighed i dag: Vi står ikke alene og fortællingen er en anden.

#Skuldervedskulder

Det er enestående og historisk, at fagbevægelsen står sammen om fælles krav og skulder ved skulder støtter hinanden solidarisk og loyalt: Arbejdstid for lærerne er lige så naturligt at forsvare som ligeløn og frokostpausen.

Og solidariteten kommer ikke kun fra egne rækker:

“For mig er der ingen tvivl om, at sygeplejerskens, socialpædagogens, SOSU-assistentens og skolelærerens løn- og arbejdstidskrav er rimelige.” skriver Bjarne Sørensen, formand for Dansk Metal Horsens.

Og argumentationen for fusion mellem LO/FTF fremført af Jesper Thorup, fællesformand HK, Østjylland og Finn Andersen, Formand for Metal Østjylland bliver ikke overraskende formuleret med henvisning til bl.a. lovindgrebet:

“Målet med en fusion mellem LO og FTF er at styrke lønmodtagernes stemme…., og politikerne på Christiansborg har fået stadig større mod og vilje til at diktere udviklingen på arbejdsmarkedet. Sjældent til lønmodtagernes fordel. Efterlønnen er stort set væk, dagpengeperioden halveret, kravene til førtidspension voldsomt skærpet, og Folketinget har bakket op om at fjerne en arbejdstidsaftale for landets lærere gennem lovindgreb.”

Så nej, vi er ikke alene.

Fælles fortælling

Og der er en anden fortælling i dag, som begyndte med bogen “Søren og Mette i benlås” og de efterfølgende blogs formuleret af Peter Kofod.

Senest formuleret af Troels Mylenberg:

“For mens den tilsyneladende stadig virker helt efter hensigten, når private arbejdsgivere skal aftale sig frem til en ny overenskomst med fagbevægelsen, hvor det som oftest forholdsvis gnidningsfrit fører til aftaler, så er det som om, de offentlige forhandlinger foregår med en ekstra person ved bordet. En slags blind makker, som helt entydigt tipper forhandlingerne til fordel for arbejdsgiverne.”

Ja, flere og flere ser, det vi så. Flere og flere indser det, vi indså.

Vi vandt

Historien har vist, at fagforeningen kan sejre (over tid): Tidligere storstrejker har været en gevinst for lønmodtagerne. Det har ført til 37 timers arbejdsuge, en sjette ferieuge og lønstigninger.

Og 2013 var ikke kun gule veste og kolde vinde: Jeg glemmer aldrig følelsen af fællesskab, solidaritet og kampånd, særligt klart står mindet om den store demonstration i KBH: Her var det tydeligt, at vi vandt sammenholdet.

Det kan vi gøre igen.

https://www.information.dk/indland/2018/02/kan-betale-strejke

http://metalhorsens.dk/offentligt-ansatte-skal-ikke-trynes-denne-gang/

https://stiften.dk/kronikker/Kronik-Fusion-er-et-spoergsmaal-om-velfaerdssamfundets-overlevelse/artikel/502890

https://medium.com/@peterkofod/folkeskolen-i-benl%C3%A5s-del-1-bc102f5edebb

https://www.jv.dk/indland/Soendag-med-Mylenberg-Den-danske-model-er-ved-at-blive-aedt-op-indefra/artikel/2590846