Biologi

Blog

De nye læseplaner.

Så kom de endelig, de nye læseplaner, næsten tidsnok til at vi kunne bruge dem i vores planlægning af året.

Offentliggjort Sidst opdateret

Biologi

Tilføj beskrivelse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu er de her og hvad så nu? Kan vi bruge dem til noget og hvordan?Der er allerede sagt og skrevet en del om de nye læseplaner og de ændringer, der er i forhold til de gamle. Jeg har dog også lige et par input.

En af de ting, jeg bider mest mærke i, er hvordan kompetencerne nu er blevet langt grundigere og klarere beskrevet. Det har vi ventet på siden 2014, da kompetencebegrebet blev introduceret. Vi har manglet en klar definition på kompetencerne – det har været lidt op til den enkelte, hvordan man nu definerede dem. Nu er de beskrevet, så det er til at forstå og brugbart i det daglige. Det er vigtigt, for der har været en tendens til, at kompetencerne mest har været i spil i forbindelse med de fællesfaglige fokusområder, og at det har været svært at få dem integreret i den fagfaglige undervisning. Det tror jeg, at de mere konkrete kompetencebeskrivelser kan være en god hjælp til.

En anden ting er tydeliggørelsen af, at naturfagene begynder i indskolingen, og at der skal være en progression hele vejen fra natur/teknologi til den fællesfaglige prøve i 9. kl. Jeg håber, at skolelederne forstår, at det nu er endnu vigtigere at prioritere samarbejdet mellem naturfagslærerne og vil hermed opfordre til, at man støtter op om naturfagene, så man kan sikre den røde tråd og en god progression.

Vi har også fået større faglig frihed - skal’erne er blevet til kan’er i videns- og færdighedsmålene - og det er jeg glad for. Nu er der atter lidt plads til at være spontan og tilrettelægge undervisningen ud fra aktuelle emner og elevernes interesser. Det sker jo da heldigvis stadig, at der er noget, der lige fanger dem, og så er det jo bare med at gribe det, hvis man kan.

Men nu kommer der så alligevel et par skal’er. Den større frihed kræver nemlig et rigtigt godt fagligt overblik, helst i alle naturfagene. Læseplanen er skrevet til den linjefagsuddannede, fagligt opdaterede lærer, så derfor SKAL vi efteruddannes løbende i vores fag, og vi SKAL have tid og rum til det fagfaglige samarbejde. Manhar da lov at håbe. God fornøjelse med det nye faghæfte.