Læs mere fra bloggen: Folkeskolens naturfagsrådgiver
Blog
Hvad skal du give dig selv i julegave i år?
Juleferien har meldt sin ankomst. Det er tid til at stoppe op og reflektere over lærerlivet. Måske det er nu, at man kommer frem til at skifte skole, skifte branche eller måske nu, at man får inspiration til at investere i sig selv – som lærer og som menneske.
Jeg kommer her med et bud på en investering i dig selv og din fremtid, hvis du er matematik- og/eller naturfagslærer.
Overvej om du i det nye år skal have en ny uddannelse som tillæg til din læreruddannelse. Et bud på en sådan uddannelse kunne være at læse en kandidat i STEM på KU. Selve uddannelsen er gratis, så det kræver timer fra din skoleledelse. Derfor er det nu overvejelserne skal i gang, for disse overvejelser skal skolelederen have med, når fagfordelingen går i gang i det nye skoleår.
Uddannelsen kan læses på to forskellige måder – enten som erhvervskandidat eller fuldtidsstuderende. Læser man på fuldtid tager det to år, hvor man er til undervisning to dage om ugen i Odense. Hvis man derimod læser en erhvervskandidat, tager det fire år, og man læser en dag om ugen i Odense.
På studiet bliver man bl.a. introduceret til ny forskning, modeller og litteratur indenfor STEM discipliner. Desuden udvider man sit netværk med andre lærere, undervisere og forskere.
Jeg er selv 1,5 år igennem en erhvervskandidat. Det er et
halvtidsstudie, som man har ved siden af sit job, og det tager lang tid at læse
litteratur og skrive opgaver. Når hvert semester slutter, så venter der også en
eksamen, som tager tid at læse op til og forberede sig til.
I de sene nattetimer når familien sover og jeg læser, eller når sneen fylder motorvejen fra Silkeborg til Odense – så kan tankerne godt komme snigende, om det her nu er det rigtige at bruge sin tid på. Når jeg så sidder med en kop kaffe og reflekter over uddannelsen og tiden – så er det for mig den helt rigtige valg. Jeg føler mig privilegeret over at få lov til at blive eftervidereuddannet på højeste niveau.
Hvad får skolen ud af eftervideruddannelse?
På Sølystskolen er vi to afsted på uddannelse – med vidt forskellig baggrund og linjefag. Skolen får nye ideer og undervisningsforløb, samt en masse inspiration til fagteams både i matematik, naturfag og teknologiforståelse.
Gode råd – hvis du overvejer en STEM kandidat
· Din skoleleder skal sige ja og give dig timer til uddannelsen
· Din familie skal være indforstået i tiden, du skal bruge på igen at studere
· Få en makker – så du ikke står alene med uddannelsen
· Ring eller skriv til en, som er i gang med uddannelsen, og få en snak
Hvad får jeg ud af eftervidereuddannelsen?
Uden tvivl er jeg blevet en dygtigere lærer – som kunne være endnu dygtigere, hvis der var flere timer i døgnet (men det er en helt anden snak). Jeg er blevet skubbet ud, hvor jeg absolut ikke troede, at det var muligt at bunde. Jeg har bl.a. undervist i emner, jeg ikke før havde rørt ved, blevet mere fokuseret om indgangsvinkler i naturfag igennem SSI og blevet fagligt opkvalificeret.
Sammen med min makker er vi enige om, at vi på uddannelsen ikke laver noget, som ikke kan bruges direkte i vores undervisning. Tror mig, der er elever, der nyder godt af disse innovative undervisningsforløb, som skal bruges i vores opgaver.
Min gave er …
Brug tid i ferien på at reflektere over, om du skal investere i dig selv og din fremtid på arbejdsmarked.
Læs mere om uddannelsen her https://studier.ku.dk/kandidat/stem-undervisning/
Juleferien er tid til eftertanke, refleksioner, familie, god tid, traditioner og lidt eksamenslæsning for nogen af os.
Glædelig jul til dig og dine.
Kærligst Mette