Solens aktivitetsniveau er på sit højeste i 2025. Det fører til mere nordlys.

Naturfag: Sæt disse naturfænomener i kalenderen for 2025

Når der er mulighed for at opleve naturfænomener, må årsplanerne tilsidesættes. Her er dog tre begivenheder, som allerede nu kan indtænkes i næste års undervisning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Delvis solformørkelse 

Tirsdag den 29. marts kl. 12.22 vil Månen bevæge sig ind foran Solen, og vi vil i Danmark opleve en delvis solformørkelse. Et meget fascinerende fænomen, som nemt kan blive noget, der kan inddrages i undervisningen. Sørg for at være ude i god tid med at købe briller til skolen, de plejer at stige eksplosivt i pris, når vi kommer tættere på. 

Måneformørkelse

Søndag 7. september omkring klokken 20.00 sker et andet fænomen. Igen er det Månens bane omkring Jorden, som skaber fænomenet, men denne gang er det Jorden selv, som kommer i vejen for Solen. Månens vinkel i forhold til Jordens placering af Solen skaber en total skygge, så Månen ikke reflekterer særligt meget af Solens lys. Typisk opleves Månen orange eller rød, men helt sort bliver den ikke. 

Aurora borealis

Igennem nogle år har vi i stigende grad oplevet nordlys, hvad enten det har været via sociale medier eller med egne øjne. For mange kommer det som en overraskelse, at nordlys kan opleves i Danmark, men det er der som sådan ikke noget unikt i. 

Det nye er blot, at vi selv ved svagt nordlys har fået mulighed for at se (og forevige) det gennem vores kameralinser på mobilen. 

Om naturfags­rådgiveren

Anders Slotved er vikar som naturfagsrådgiver for Mette Mellerup. Han er lærer på Vester Hassing Skole i Aalborg Kommune, hvor han underviser i alle biologitimer og de fleste geografitimer, samt er skolens naturfagskoordinator. 

Hvad er Nordlys?

Meget simpelt forklaret er nordlys mødet mellem partikler udsendt fra Solen og Jordens magnetfelt. Videnskab.dk har udarbejdet en god fagtekst med tilhørende film (på norsk), som med fordel vil kunne bruges i de ældste klasser. 

Hvordan ses det?

Nordlys er lidt en finurlig størrelse, og det er ikke altid lige let at gennemskue, hvordan og hvornår man kan se det. Der er en del betingelser, der skal være opfyldt, for at det er muligt. 

  • Optimalt set er der størst chance i marts/april og september/oktober. Hvis man søger efter “aurora forecast” på nettet, kommer der en del sider frem, som netop kan afgøre, om der er nordlys. 

  • Dernæst skal du befinde dig et sted, hvor der er mørkt. Det betyder, at det ikke er optimalt at befinde sig et sted med gadebelysning eller lignende.

  • Der skal ikke være overskyet, da nordlyset optræder højere oppe end skyerne. 

  • Til slut skal du være klar over, hvad du kigger efter. Det er sjældent, man ser det, man forventer. For det meste er nordlys en slags grøn tåge og ikke det, som man ser i film. Men hvis man bruger et kamera med lang lukketid, er det muligt at få det at se. 

Styrken af nordlyset afhænger af, hvad Solens aktivitetsniveau er på. Denne cyklus varer 11 år og 2025 er netop året, hvor cyklussen når sit maksimum. Næste gang det sker er først i 2036.

Så sæt kryds i kalenderen for at få disse spændende naturfænomener med i årsplanen. 

Folkeskolens naturfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Anders Slotved er Folkeskolens naturfagsrådgiver (som vikar for Mette Mellerup). Hans opgaver er at dele sine refleksioner om fagene, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: 
ande619b@vehask.dk