Folkeskolens naturfagsrådgiver

Blog

Hvad kræver det at få ryddet op, gjort rent og få faglokalerne til at stå knivskarpt til næste skoleår?

Tid, hænder, en plan, ruller af sorte sække, rengøringsartikler, forplejning og kaffe er betydningsfulde faktorer i projekt ”knivskarpe faglokaler”. Samt en hjælpende hånd fra skolens pedeller.

Publiceret Senest opdateret

Efter flere år uden hovedrengøring og oprydning – den slags, hvor alle skabe bliver endevendt- trængte vores to faglokaler og depot til den helt stor tu

Heldigvis er vi et naturfagsteam, som står sammen om opgaverne, hvilket også gælder de mindre interessante. Vi skulle mødes til fagteammøde, hvor næste skoleårs fælles naturfagsdag og et kompetenceudviklingsprojekt bl.a. var på dagsordenen.

Folkeskolens naturfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Mette Mellerup er Folkeskolens naturfagsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mettemellerup74@gmail.com

Vi, der ikke havde andre møder, mødtes kl. 9.30 til rundstykker, og så gik vi i gang med at ordne, sortere, smide ud og gøre rent. Da fagteammødet skulle gå i gang, var vi hverken helt eller halvt færdige …

Hurtig beslutning

Projekt ”knivskarpefaglokaler” fortsatte. Ni personer var i gang, og der blev smidt ud til den stor guldmedalje. Der blev skrevet til pedellerne om ting, der skulle hænges op og til rengøringen om ekstra grundig gulvvask i alle hjørner.

Fysik/kemi skabene blev grundigt gennemgået og adskillige flyttekasser blev fyldt med farligt affald. Gammelt udstyr blev pakket til udsmidning, hylder blev vasket af, dymoen var rødglødende og meter for meter blev alle lokalerne forvandlet til knivskarpe faglokaler igen.

Hvorfor denne beretning?

Fordi faglokalerne (eller klasseværelserne) er vores arbejdsplads og domæne. Et sted, hvor der skal være styr på sagerne og rent. I vores fortravlede hverdag, kan disciplinen holde sit faglokale knivskarpt, godt komme til kort. Det resulterer i gamle undersøgelser, som ikke bliver ryddet op, modeller der hænger skævt på væggene, materialer der mangler, beskidte hylder, rod og andre trælse sager. Kort sagt faglokalerne står ikke knivskarpt, hvilket ofte fører til ligegyldighed blandt elever og måske også lærere. Man fristes til at tænke – hvorfor skal jeg rydde op, når lokalet ligner en svinesti?...

Hvis du tænker at dit/jeres faglokale også trænger til kærlige hænder med sorte sække og spande med rengøringsvand, så få samlet dine kollegaer i uge 31. For én ting er sikkert når toget først kører fra uge 32, så kommer projekt ”knivskarpefaglokaler” ikke til at ske.

TAK & og på genlæs

Tak til alle jer, der sandsynligvis læser med i mine blogindlæg, tak for kommentarer og mails. Efter ferien kan jeg allerede nu løfte sløret for nogle af emnerne i mine blogs. Det kommer bl.a. til at handle om co-teaching i naturfag, Naturvidenskabens ABC og de 10 erkendelser i vores årshjul, fælles naturfagsdag for en hel skole, STEM-undervisning, Sølystskolens nye Verdensmålshave og sproglig opmærksomhed i naturfag. Har du andre emner, som du gerne vil have belyst, så skriv endelig til mig.

God sommer / Kærligst Mette