Blog

Nye EXPLAINER udvælges

Hvad kan Explainer på DR1 bruges til i undervisningen?

På DR1 findes der et kort dokumentarprogram, som går i dybden med højaktuelle emner/temaer. Programmerne belyser et emne/tema med forskellige vinkler. Hvert program er 5-8 minutter og ligger på dr.dk. Naturfagene er rigt repræsenteret, og Explainer kan lige lidt ekstra i undervisningen.

Publiceret Senest opdateret

Hvis du ikke kender programmet Explainer, så prøv at stoppe med at læse og se et par af programmerne. Jeg har valgt tre forskellige, som vi har brugt de sidste par uger i naturfagsundervisningen på 9.årgang.

Hvorfor stiger elpriserne?

Folkeskolens naturfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Mette Mellerup er Folkeskolens naturfagsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mettemellerup74@gmail.com

https://www.dr.dk/drtv/se/explainer_-hvorfor-stiger-elpriserne_340061

Hvorfor bliver det dyrere for dig?

https://www.dr.dk/drtv/se/explainer_-hvorfor-bliver-det-dyrere-for-dig_301441

Er atomkraft løsningen på klimakrisen?

https://www.dr.dk/drtv/se/explainer_-er-atomkraft-loesningen-paa-klimakrisen_324770

Det kommer nok ikke bag på nogen, at vi har et emne om energi pt :0)

Dimensionen som disse programmer bringer til undervisningen, er aktualitet, perspektivering og en blanding af fag. De kan hjælpe eleverne til at forstå kompleksiteten i alt fra stigende energipriser til inflation.

Vores 9.klasser er vilde med programmerne, og vi bruger dem på vidt forskellige måder i undervisningen. Det kan være i starten af et nyt emne, hvor de bruges i før-fasen. Eller midt i et forløb, hvor vi fx har brugte programmet om atomkraft på en fagdag om A-kraftværker.

Explainer har fat i emner og temaer, som kan være med til at lave autentiske problemstillinger i naturfag. De er korte, og har faglig tyngde og aktualitet.

Prøv at vise indlægget eller fortæl om Explainer til dine kollegaer i kulturfagene, der er også adskillige programmer der afdækker deres fag.

Programmerne er en appetitvækker fyldt med faglig viden. De er gode til at omsætte til modeller og fyldt med perspektiveringer til emnet i et ofte vellykket fagsprog.

Så log på Explainer – en ny verden venter