
Biologi
Blog

Positive bivirkninger
I disse for vort land så sære tider har jeg, som alle I andre, forsøgt at finde mig selv, mine fag og ikke mindst mine elever med noget undervisning i en eller anden form.
Den forgangne uge må nok betegnes som lidt af en prøveuge.
Nu har det heldigvis været weekend, og jeg har gjort normale weekendting og holdt fri fra PC’en og den digitale skole. I går tog jeg og manden på tur til ”Østjyllands vadehav” helt ude ved kysten nord for Randers Fjord. Vi så kronhjorte, tårnfalke og humlebier. Som det ses af billedet, var det ikke noget problem at holde afstand til andre og vi fik tænkt på noget andet end coronakrise.
I morgen vender den nye hverdag tilbage. Jeg lægger ud med storteammøde på skype kl. 8.30, så vi kan få afstemt undervisningsmængden til eleverne. Hvor meget eller hvor lidt kan og skal vi forlange af eleverne? Hvordan får vi afstemt med hinanden i faggruppen og i afdelingen og på skolen? Jeg tror, at eleverne har haft rigeligt at lave, hvis de har lavet alt det, vi har bedt dem om i denne uge. Nogle af dem helt sikkert også mere end til daglig. En af mine elever har sågar fundet en opgave fra december frem og fået den lavet og afleveret nu.
Men nu er jeg begyndt at fundere over, hvordan jeg skal få de unge mennesker VÆK fra skærmen. Jeg er både natur/teknologi og biologilærer, og jeg tror, det skal være min mission for den kommende uge – de skal lave naturfag udenfor. Det er ovenikøbet sundt for både sjæl og legeme at være udendørs. Jeg ved godt, at der ikke er ret meget godt at sige om den tilstand vores samfund er i lige nu. Men jeg håber, når nu naturen snart er det eneste sted, der stadig ”holder åben”, at mange flere får øjnene op for alle de gode oplevelser, der venter derude. Både for børn og voksne, som en del af undervisningen eller som et fristed til at hente ny energi. Mærke solen varme, lytte til fuglesangen, smage på skovsyren (eller skovmyren), bruge sanserne, hvad enten du går i 5. eller 8. klasse. Det kunne være en ”positiv bivirkning” og som der står i den nye læseplan for biologi under 3.1- Fagets identitet: Elevernes undersøgelser i naturen giver både oplevelser, glæde og erkendelse (…..)”.
Pas godt på jer selv derude. Brug naturen (men husk at holde afstand).