Blog

Hjælp eleverne med at komme aktivt fra start

Hvis eleverne springer på cyklen om morgenen eller sætter det lange ben foran, er de ikke kun godt på vej til skole - de er også godt på vej til at lære mere. Derfor er det vigtigt, at både forældre og skole tager ansvar for, at børnene får en aktiv start på dagen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis børn og unge cykler eller går til skole, koncentrerer de sig bedre i undervisningen - og effekten holder hele formiddagen. Det er en af de væsentligste konklusioner fra en stor undersøgelse blandt 20.000 danske skolebørn (Masseeksperimentet), som forskningscenteret OPUS står bag i samarbejde med Dansk Naturvidenskabsformidling og Københavns Universitet. Det er resultater, jeg glæder mig over, fordi vi nu har endnu mere dokumentation for, at der er en vigtig sammenhæng mellem fysisk aktivitet og læring.

Mere end hver tredje elev køres i skole
Samtidig med at man har kunnet læse om den gode nyhed i pressen, har der også bredt sig en diskussion om forældrenes ansvar i debatten. Er forældrene for pylrede eller for dovne, eller har de simpelthen bare for travlt til at bakke op om en mere aktiv transport til og fra skole? Forklaringerne har været mange, men faktum er, at andelen af børn, der køres i bil til og fra skole, er steget med næsten 200 pct. på alle alderstrin i løbet af de seneste 30 år. Det betyder, at mere end hver tredje af alle børn og unge mellem 7 og 15 år enten bliver kørt i skole eller tager offentlig transport. Det er naturligvis bekymrende og en udvikling, som vi i Dansk Skoleidræt gerne vil være med til at vende.

Skab bedre rammer for aktiv transport
Ud over at jeg vil appellere til, at man som forældre overvejer, om bilen til og fra skole kan skiftes ud med cykel eller gåben, vil jeg derfor også opfordre til, at forældrene og skolen sammen ser på, hvordan de kan skabe nogle bedre rammer for, at eleverne får rørt sig på vej til skole, uden at det rent praktisk involverer forældrene i selve transporten. For det er ikke i alle familier, at det kan lade sig gøre, at mor eller far hopper på cyklen eller snører kondiskoene for at følge lille Peter til skole. Men forældrene kan sammen med skolen tage ansvar for at finde andre løsninger på den aktive transport og lade sig inspirere af de initiativer, der allerede findes.

Dansk Skoleidræt

Dansk Skoleidræts overordnede mål er at fremme alle elevers læring og trivsel gennem idræt og bevægelse i en varieret skoledag. I samarbejde med landets skoler giver vi eleverne mulighed for at opleve glæde ved idræt og fysisk udfoldelse. Det gør vi konkret ved at tilbyde aktiviteter i skolens forskellige arenaer, fx i undervisningen, i frikvartererne og efter skole.

Gå og Cyklebus
Et af initiativerne er Gå og Cyklebus. Det er et pilotprojekt, som er udviklet af Dansk Skoleidræt og Roskilde Kommune i samarbejde med TrygFonden, Rådet for Sikker Trafik, Dansk Cyklist Forbund, Ishøj Kommune og Skanderborg Kommune. Dette 2-årige pilotprojekt går ud på at uddanne ældre elever i 7.-9. klasse som ”chauffører” i lokale gå- eller cyklebusser. ”Chaufførerne” samler så de yngre elever op ved fastlagte stoppesteder på en planlagt rute og følger dem sikkert til skole på gåben eller cykel. I forbindelse med pilotprojektet er der allerede udviklet hjemmesiden www.gåogcyklebusser.dk, hvor skolerne i projektet via eget intranet kan oprette gå- og cykleruter, og hvor forældrene kan tilmelde deres børn til ordningen. Desuden er der udviklet en særlig app til smartphones, som chauffører anvender til at administrere deres ruter og orientere forældrene, når børnene ”står på bussen”, og når de er sikkert fremme ved skolen. Det er planen, at alle landets kommuner/skoler vil få tilbudt muligheden for at oprette gå- og cyklebusser efter dette koncept, når pilotprojektet afsluttes ved udgangen af skoleåret 2013/14. Indtil da vil vi naturligvis gerne være med til at inspirere til mere aktiv transport ved at dele vores erfaringer på www.gåogcyklebusser.dk, så endnu flere børn og unge på egen krop kan opleve, at man bliver klog af at gå i skole.