Blog

Juletræ - et forsøg

Vi nærmer os julen og nogle gange kniber det med nye ideer - her er et endnu uafprøvet bud.

Publiceret Senest opdateret

Jeg har tidligere selv lavet nogle massive træjulehjerter af to slags træ (lyst og mørkt), som jeg selv var godt tilfreds med. 

Her er de “skaleret” ned så de er enklere, og kan laves uden den store maskinforarbejdning - hvilket kan være en udfordring nogle steder.

Ideen er endnu uafprøvet med eleverne, men i kommende uge går jeg igang med 4. klasse.

Billederne fortæller nok det meste - men ellers er tanken at eleverne saver ni små kvadrater af reglar i samme tykkelse. God opstregning med vinkel er nødvendig så “skiverne” alle bliver rimelige lige tykke.

Tanken er at de saver dem i samme tykkelse som et høvlet fyrretræsbræt.

Det er lidt mod min vilje at save skiver på dem måde da styrken ikke er så stor i stykkerne - de kan næsten knækkes over med hænderne - men det går an.

Stykkerne slibes på en pudseklods. Læreren kan naturligvis rette en meget skæv klods til på en rundelsliber. 

Klodserne males - evt. kun de 5 som på mit billede. Klodserne limes på siderne med almindelig trælim. Her skal de hjælpes lidt. 

Brug evt plastik fra et par gamle plastiklommer så klodserne ikke sidder fast på høvlebænken. Jeg har lavet en trekantstøtte til oplimningen. 

Mens firkanten af julehjertet tørrer kan rundingerne til hjertet mærkes op med passer og saves ud med hånddekupørsav - efterfulgt af rasp, fil og slibning. 

Delene limes sammen og en hank kan laves af stof, træ eller som her af aluminium. 

Hvis den laves af metal er her en god mulighed for at prøve at klippe i plade med pladesaks/guldsmedesaks eller lign. Slib kanten med lidt smergellærred og brug lidt ståluld.

Jeg har valgt at sætte en maskinskrue/møtrik i så det bliver lidt råt. Lad eleverne lave designudkast. 

Hvis man laver hank som mig: Huks at fastspænde metalstykket under boring da det ellers kan rotere og skære som en kniv.

God fornøjelse og god jul.

H&D-blokken

H&D-blokken er det sted hvor jeg skriver om stort og småt indenfor håndværk og design. De ting der interesserer mig, uanset at det er små detaljer i undervisningen eller de store politiske linjer. Jeg har gennem alle årene som lærer undervist i først sløjd og siden håndværk og design. Været med til at bygge nyt faglokale og indrette andre. Herudover har jeg siddet i redaktionen på bladet SLØJD, lavet kurser og undervisningsmateriale.

På læreruddannelsen er jeg jævnligt censor i faget.


Skriv meget gerne en kommentar til mine indlæg. På forhånd tak!

Powered by Labrador CMS