H&D-blokken

Blog

Hvor enkelt kan det gøres?

Hvad gør man når man er alene med 27 elever i 1. klasse og gerne vil lade dem smage faget håndværk og design?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tit viser vi vores flotteste præstationer med eleverne her, på foreningens facebook side eller i bladet Håndværk og Design m.m.

Virkeligheden gør dog at vi ofte kun kan præsterere mindre. Jeg havde f.eks. 27 elever i 1. klasse, som i natur og teknologi havde arbejdet med emnet træer. Som en lille del af emnet, ville jeg gerne have at de selv fik prøvet at arbejde bare en lille smule i træ...hvad gør man så?

Vi gik i håndværk/design sløjdlokalet - sådan kalder jeg lokalet for hårdere materialer - og lavede træperler.

Et stykke gren fra hyldetræ til hver, og så lære at spænde op i høvlbænken og dernæst save over. Vi snakkede om at det tit ser pænest ud hvis der fx. er 3 perler på snoren. Stykket de saver er lidt længere end det de skal bruge. Så er der noget at holde i når vi snitter barken af.

H&D-blokken

Niels Lyngbo er lærer på Krogggårdskolen i Odense. Han underviser i håndværk og design, matematik, natur og teknologi, idræt mm. Har undervist i sløjd i ca. 20 år og har erfaringer fra alt fra meget elendige lokaler over til at være med til at bygge nye faglokaler op fra grunden. Har tidligere siddet i redaktionen på bladet SLØJD. H/D blokken er det sted, hvor Niels skriver om alt hvad der interesserer ham i faget - både fagnørderi, organisering og også de politiske strømninger omkring faget. Intet er for stort og intet er for småt….

Afbarkning, savning af fx 3 stykker. En anelse slibning og så er hylden så porøs at man kan prikke i gennem "perlerne" med en syl eller en jernpind.

Vi satte perlerne på metalpinden som blev bøjet og så sved vi dem af i et lille bål. Dernæst fjerne det værste aske med stålbørste eller ståluld.

Til sidst linolie og lædersnor med knuder på. Og så minde børnene om at der lige går nogle dage inden det er tørret helt.

Jeg brugte 2 dobbelt timer på det - havde rigeligt at lave, men også glade stolte unger som nu i praksis alle havde fået en erfaring med én slags træ. Det var ikke avanceret, og en ikke faguddannet kunne også have lavet det.

(Hvordan kan man lave et sikket bål til dette - mere herom senere)