Blog

Ny håndværksminister

Tidlig julegave?

Publiceret Senest opdateret

Så fik vi en ny regering og hermed også en ny undervisningsminister.

Tillykke til Mattias Tesfaye - om vi skal sige tillykke til skolen og faget håndværk & design må tiden jo vise.

Med skolen og fagets briller er det dog spændende, at den nye minister har en anden baggrund som uddannet murer. Jeg mener ikke vi skal lefle for håndværksfagene i skolen - meeen det gør “vi” vist heller ikke pt. Det er forfriskende med nye øjne på faget. Og nå ja der går nok lidt tid inden Mattias Tesfaye kigger nærmere på håndværk og design.

Personligt var jeg ret begejstret for Tesfayes bog. Kloge hænder, med den ikke uvæsenlige undertitel: Et forsvar for håndværk og faglighed.

H&D-blokken

H&D-blokken er det sted hvor jeg skriver om stort og småt indenfor håndværk og design. De ting der interesserer mig, uanset at det er små detaljer i undervisningen eller de store politiske linjer. Jeg har gennem alle årene som lærer undervist i først sløjd og siden håndværk og design. Været med til at bygge nyt faglokale og indrette andre. Herudover har jeg siddet i redaktionen på bladet SLØJD, lavet kurser og undervisningsmateriale.

På læreruddannelsen er jeg jævnligt censor i faget.


Skriv meget gerne en kommentar til mine indlæg. På forhånd tak!

I bogen skriver han om den stigende akademisering fx om at mange sygeplejersker mangler færdigheder i noget så elementært som at skifte en forbinding.

Min oplevelse er at faget håndværk og design mange steder bliver meget akademiseret. Der bliver færre timer med træ, metal, garn eller stofstykker, og flere timer hvor eleverne laver designøvelser med ordkort, modeller eller lign. Om jeg har hundrede procent ret ved jeg ikke med sikkerhed.

Men kigger jeg også på undervisningsportaler, og hvad der lægges op i Facebookgrupper mm tror jeg ikke jeg er helt galt.

Og undskyld mig: Hvis læreren er dårligt uddannet i brug af håndværktøj, symaskine og rundsav - ja så er det måske også lettere at blive på den teoretiske banehalvdel.

Vi har så få timer hvor sanserne er i spil, at jeg mener ALLE timer i håndværk og design bør rumme en stor del praktisk arbejde - ligesom pulsen bør op i alle idrætstimer etc.

Og vigtigt at huske på at håndværk og design er selvfølgelig ikke er for at vi får flere murere, tømrere eller skræddere - og i øvrigt heller ikke designere!

Så kære Mattias - hvis du læser med: Stort tillykke med den enormt vigtige nye stilling - og lad os så håbe, at du her vil være med til at faget Håndværk og design ikke bliver et teoretisk og akademisk designfag.

Lad os se frem til samarbejdet!