H&D-blokken

Blog

Bøfsløjd

Man bestiller en håndværker og får en bøf...

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

  • Bøfsløjd – slang for husgerning/hjemkundskab/madkundskab
  • At lave en bøf – slang for at lave en fejl

Det er ved lov bestemt at man fra det kommende skoleår skal tilbyde håndværk og design som valgfag i udskolingen. Politisk vil man gerne styre flere elever til at uddanne sig til håndværksfagene.

Rigtig mange steder tilbydes eleverne nu håndværk og design eller madkundskab, måske billedkunst, musik eller andre fag, så der er flere valgmuligheder.

Et opslag i Facebookgruppen for håndværk og design lærere som en kollega slog op, viser et tydeligt billede af at lige pt ser det ud som om rigtig mange elever rundt omkring gerne vil vælge madkundskab, men langt færre håndværk og design.

H&D-blokken

Niels Lyngbo er lærer på Krogggårdskolen i Odense. Han underviser i håndværk og design, matematik, natur og teknologi, idræt mm. Har undervist i sløjd i ca. 20 år og har erfaringer fra alt fra meget elendige lokaler over til at være med til at bygge nye faglokaler op fra grunden. Har tidligere siddet i redaktionen på bladet SLØJD. H/D blokken er det sted, hvor Niels skriver om alt hvad der interesserer ham i faget - både fagnørderi, organisering og også de politiske strømninger omkring faget. Intet er for stort og intet er for småt….

Så er vi jo lige vidt.

Først ændrer vi to fag til ét, giver de studerende mindre end halv tid til at lære de to gamle fagområder plus designprocesser, lasercutter, 3D printer mm.

Og undlader at lære dem at bruge de maskiner som rigtige håndværkere bruger.

På skolerne er det de færreste lærere som er kompetente (på alle områder) – og selvom lokalerne måttet være tip-top, så giver alle de mange elever fremover skemamæssige udfordringer…

Tænk sig hvis man uddannede idrætslærere der var megagode til gymnastik, men ikke kendte de mest banale boldspil... eller ej vidste hvordan man fik luft i en bold..

Jeg savner at flere tager bladet fra mundet – så nu lægger jeg mig lige ud med alle på en gang…

Min faglige forening (håndværk og designlærerne), klapper selvfølgeligt i hænderne over at faget skal tilbydes som valgfag, men hvad med at Hovedbestyrelsen kigger mere nuanceret på det og blander sig i debatten – her, i vores fagblad, på FB eller andre steder…

Jeg savner at fagets ypperste repræsentanter fx jer der underviser de studerende blander jer mere i debatten. Dejligt at se Peter Hersted, Ove Eskildsen og Annette Fiskaali udtaler sig om brugen af maskiner på læreruddannelsen.

Og så synes jeg Folkeskolens journalister også bør gå i (bøf)kødet på de valgmøre politikere. 

Er der nogle jeg har glemt? Skolelederne - nej de forsøger bare at få puslespilsbrikkerne til at gå op.

Man bestiller en håndværker og får en bøf…

Og så orker jeg slet ikke her at forklare at vi underviser ikke for uddannelse – men for dannelse…