H&D-blokken

Blog

Årsplan med virksomhedsbesøg

Her er et bud på en tur ud fra håndværk og design lokalets vanlige rammer.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lige nu sidder mange af os og famler med at lave årsplaner. Dansklæreren planlægger måske teatertur og natur & teknologilæreren har sikkert en tur til vandhullet eller lignende i planen, men hvad med håndværk og design?

Meget oplagt er det jo få lavet en aftale om et sted i nærheden, hvor man må tage hen og skære grene af buske eller fælde et par små træer til undervisningen.  

I nærheden af min skole ligger Galleri Galschiøt som jeg tit besøger med klasser. Her er der nemlig udover kunsten også et stort metalværksted så eleverne får lov til helt bogstaveligt at lugte til metal, se store støbekar, metaldrejebænken og andre ting vi ikke kan på min skole.

En tredje mulighed er at besøge et savværk, møbelproducent, køkkenfirma eller lign. i skolens nærhed. Der er ikke så mange som for 50 år siden, men stadig en del spredt over hele landet.

H&D-blokken

Niels Lyngbo er lærer på Krogggårdskolen i Odense. Han underviser i håndværk og design, matematik, natur og teknologi, idræt mm. Har undervist i sløjd i ca. 20 år og har erfaringer fra alt fra meget elendige lokaler over til at være med til at bygge nye faglokaler op fra grunden. Har tidligere siddet i redaktionen på bladet SLØJD. H/D blokken er det sted, hvor Niels skriver om alt hvad der interesserer ham i faget - både fagnørderi, organisering og også de politiske strømninger omkring faget. Intet er for stort og intet er for småt….

Sammen med Dansk Arbejdsgiverforening har jeg lavet et lille forløb, hvor tanken er at man besøger et firma i lokalområdet. Først laver man nogle øvelser hjemme på skolen med fokus på hvad træ kan, dernæst besøger man en lokal virksomhed. På virksomheden får man naturligvis en rundvisning og eleverne har mulighed for at stille spørgsmål. Det er tanken at eleverne også får et stykke resttræ med hjem til skolen, som de så kan bruge i de efterfølgende HD timer.

Hvorfor Dansk Arbejdsgiverforening?

Tanken bag Åben Virksomhed som projektet og portalen hedder, er at man fra Dansk Arbejdsgiverforening gerne vil give børn og unge lyst til at interessere sig for de naturvidenskabelige uddannelser mv.

Det er naturligvis gratis – og der er også mange andre fine forløb til fx matematik og andre fag.

I dag er det langt fra alle børn som har været på en fabrik eller lign – derfor er det en oplagt mulighed i HD. Mange af de virksomheder som bearbejder træ laver også oftest ting som børnene kan forholde sig direkte til – og mange steder er der også mulighed for at berøre designdelen.

Tjek det ud på ”aabenvirksomhed.dk”, måske er der et firma tæt på skolen som er tilmeldt og klar til at modtage jer.