H&D-blokken

Blog

Dekupørsaven - en favorit

De fleste har nogle redskaber eller værktøjer som man bedre kan lide end andre. Denne gang går H&D blokken nørde vejen og lader storpolitikken være.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den elektriske dekupørsav er blandt mine favoritter i værkstedet. Det er selvfølgelig ikke fair at sidestille den med en syl eller lign., for jo den er en hel del dyrere, men den kan bruges til ufattelig meget.

Eleverne skal ikke være så gamle inden de kan og må bruge den, og de opnår ofte flotte resultater – og nå ja, så skal man være rimelig uheldig for at komme til skade på maskinen – modsat både stemmejern og rundsav.

Jeg imponeres ofte over hvor flotte snit den kan lave, i både tyndt og tykt træ. Nå ja, og så en maskine der også kan save i metal mm.

I forhold til eleverne skal de blot lære, at trykke emnet nedad mod landet og ikke presse emnet for hårdt mod klingen. Når først de har lært at bruge den, kan det dog være en udfordring, at de dovne af slagsen også vil save brædder og lignende over – og her er den knap så velegnet.

H&D-blokken

Niels Lyngbo er lærer på Krogggårdskolen i Odense. Han underviser i håndværk og design, matematik, natur og teknologi, idræt mm. Har undervist i sløjd i ca. 20 år og har erfaringer fra alt fra meget elendige lokaler over til at være med til at bygge nye faglokaler op fra grunden. Har tidligere siddet i redaktionen på bladet SLØJD. H/D blokken er det sted, hvor Niels skriver om alt hvad der interesserer ham i faget - både fagnørderi, organisering og også de politiske strømninger omkring faget. Intet er for stort og intet er for småt….

Jeg har her lagt et par billeder ind hvor jeg har eksperimenteret med dekupørsaven. Giraf øreringene i zebrano er på kanten af hvor små ting man kan arbejde med. Og ja, bør selvfølgelig også lave zebraer i zebranotræ.

Elefanterne var en hurtig skitse som blev savet ud. Da jeg var færdig var der en lille klods til overs. Der kunne liige blive en ”unge” ud ad den. Da den var savet færdig virkede den dog for ”tyk” og blev derfor savet igennem to gange på dekupørsaven så der blev tre unger.

Endelig er der lampemanden som er lavet efter inspiration af en lampe set på ferie. Her fik en kasseret lampe nyt liv, og her er vi i den anden ende af skalaen af hvad en dekupørsav formår i tykkelse og størrelse.

Der er mange timers leg endnu i maskinen – med og uden elever.

Og så har jeg ikke engang eksperimenteret ret meget med at skråtstille landet endnu…