H&D-blokken

Blog

Så' det nytår

Juletræer og Hellig Trekongerslys. Forslag til et par timer efter jul.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så ’ det nytår…

Hvis pengene er små i budgettet i Håndværk og design, kan man slæbe et par brugte juletræer ind i lokalet, og se hvad man kan udnytte resterne til.

Det er en god idé at fjerne de fleste grene med en grensaks, så man kun stammen og lidt af grenene tilbage. Undtaget måske i toppen som oplagt kan laves til et piskeris. Resten af træet kan bruges til knager, fantasidyr og meget mere. Skiver af træet kan bruges til en lille snurretop. Tag evt. et stykke rundstok og spids i en blyantspidser til pinden i midten af toppen.

Uanset hvad er der en del arbejde med at fjerne barken.

H&D-blokken

Niels Lyngbo er lærer på Krogggårdskolen i Odense. Han underviser i håndværk og design, matematik, natur og teknologi, idræt mm. Har undervist i sløjd i ca. 20 år og har erfaringer fra alt fra meget elendige lokaler over til at være med til at bygge nye faglokaler op fra grunden. Har tidligere siddet i redaktionen på bladet SLØJD. H/D blokken er det sted, hvor Niels skriver om alt hvad der interesserer ham i faget - både fagnørderi, organisering og også de politiske strømninger omkring faget. Intet er for stort og intet er for småt….

Hellig Trekongers aften.

Den 6. januar er hellig trekongers dag og aftenen før er Hellig Trekongers aften. Den markerer traditionelt set julens afslutning. Førhen brændte mange et stearinlys af med tre væger som samlede sig i én. Hvor de samlede sig placerede man en anelse krudt – og når det sagde ”pufff” var julen slut.

Mange elever kender ikke til disse traditioner, men har man en del stearinrester kan man jo lave lys med dem som en hyggelig aktivitet her i den mørke tid. Det tre-delte lys kan dog være lidt svært at lave - og det med at genbruge lidt nytårs krudt, må man nok undlade at gøre med eleverne.

Til dette lille oplæg er der desværre ingen billeder – men det kan let findes på nettet.