H&D-blokken

Blog

Hjerternes fest og stavlimning..

Julehjerter af træ...

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan være fint som håndværk og designlærer at nørde lidt ved siden af undervisningen – at træne. Ligesom idrætslæreren måske også løber en tur.

I anledningen af julen har jeg leget med at stavlime træ til julehjerter.

Store hjerter

Det startede med de store julehjerter til pynt. De er limet sammen af ahorn/birk og en slags kebony som den mørke træsort. Klodserne er af samme tykkelse som den runde del af hjertet. Først er firkanten med 3 x 3 klodser limet sammen med alm. trælim. Så er rundingerne som er savet på elektrisk dekupørsav limet på. For en sikkerhedsskyld har de fået en dyvel mellem rundingen og firkanten.

H&D-blokken

Niels Lyngbo er lærer på Krogggårdskolen i Odense. Han underviser i håndværk og design, matematik, natur og teknologi, idræt mm. Har undervist i sløjd i ca. 20 år og har erfaringer fra alt fra meget elendige lokaler over til at være med til at bygge nye faglokaler op fra grunden. Har tidligere siddet i redaktionen på bladet SLØJD. H/D blokken er det sted, hvor Niels skriver om alt hvad der interesserer ham i faget - både fagnørderi, organisering og også de politiske strømninger omkring faget. Intet er for stort og intet er for småt….

I det ene hjerte er der lagt finér imellem som dekoration. 

Det hele er slebet godt ned til korn 22O og behandlet med linolie.

Hanken er lavet af kobber som jeg synes giver en flot varm glød. Kobberet er klippet på pladesaks og boret med 8 mm hul på søjleboremaskine. Hvis du ikke er vant til det – så pas på når der bores – metal skal fastholdes når man borer – drejer det først rundt er det som en roterende kniv. For at gøre det lidt råt er hjertet sat sammen en møtrik og en bolt. Man kan overveje (eller lade eleverne overveje!) om man kan vende hanken så det er lettere at hænge hjertet op derhjemme. Eller lave den af stof.

Små hjerter

Jeg har altid været fascineret af at skalere ting op eller ned i størrelse. Derfor fik jeg ideen til bagefter at lave hjerter så små som muligt – til øreringe. Her har jeg høvlet pinde (maghoni og ahorn) på tykkelseshøvlen ned til fineste indstilling så jeg fik nogle kvadratiske pinde der lignede lidt store tændstikker. Rundingerne er lavet på drejebænk som en lang pind, og dernæst flækket på langs. 

Det hele er limet - og vupti kan man på dekupørsaven save fine skiver som øreringe, som når man skærer skiver af spegepølsen! 

Slibning, linolie og påmontering af ørestikkere er lavet i 1 mm. sølvtråd.  

Kan det så bruges i undervisningen direkte? 

Jeg mener bestemt at valgholdselever eller en god 6. klasse sagtens kan arbejde med teknikkerne specielt hvis læreren har høvlet træet inden – men jeg har endnu ikke afprøvet det.. De ældste elever kan også dreje den runde den af øreringene, som jo er langsdrejning af den mere fredsommelige slags.

For eleverne kan det gøres mere enkelt med 2 x 2 klodser. Hjerterne kan stadig kan blive fine.

God jul – husk det er hjerternes fest.