H&D-blokken

Blog

Maskin.. hva' for noget?

Kan man forestille sig en håndarbejdslærer som ikke har stiftet bekendtskab med en symaskine eller en idrætslærer som ikke har rørt en bold gennem uddannelsen?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Åbenbart synes læreruddannelserne og Brian Mikkelsen ,at det er helt ok at sende nyuddannede lærere i håndværk og design ud fra læreruddannelsen uden at kunne bruge rundsav m.m.

Magen til discountuddannelse skal man da lede længe efter! Så kan skolerne bagefter stå med bøvlet og udgifterne, når de nyuddannede skal sendes retur på seminarierne (undskyld professionshøjskolerne eller hvad det nu er I hedder i denne måned) på efteruddannelse.

Smart – så kan man tjene penge på de studerende igen.

Eller skolerne kan købe alt præfabrikeret af trælasten eller sløjdfirmaerne.

H&D-blokken

Niels Lyngbo er lærer på Krogggårdskolen i Odense. Han underviser i håndværk og design, matematik, natur og teknologi, idræt mm. Har undervist i sløjd i ca. 20 år og har erfaringer fra alt fra meget elendige lokaler over til at være med til at bygge nye faglokaler op fra grunden. Har tidligere siddet i redaktionen på bladet SLØJD. H/D blokken er det sted, hvor Niels skriver om alt hvad der interesserer ham i faget - både fagnørderi, organisering og også de politiske strømninger omkring faget. Intet er for stort og intet er for småt….

Jeg forstår efterhånden godt at der kommer flere og flere forløb hvor alt tiden bruges på, design på computere, 3D printere, mock-ups og så limpistoler og pap for resten!

#Fil 1

Klamphuggeri

Føj – alternativt kan den nyuddannede kvinde stå med dådyrøjne overfor den gamle mandlige kollega om han da ikke lige kan/vil/hjælpe med at høvle og save til hendes undervisning…

Hvorfor bringer jeg kønnene ind her? Fordi den gamle typiske sløjdlærer var mand, men i dag hvor man dels skal kunne lave strik og stoftryk – men til gengæld ikke kunne betjene maskinerne – ja så appellerer vi desværre kun til kvinderne på læreruddannelsen.

I min seminarietid var vi næsten kun ”drenge” på mit sløjdhold, men vi gjorde rigtig meget for at lave smykker, ure og alt andet som trak pigerne til faget – og på holdet efter os var der masser af piger. Begge køn er da at foretrække!

I min undervisning trækker jeg altid eleverne ud i maskinrummet og fortæller dem hvad maskinerne kan (mens de selvfølgelig er slukket). Rundsav og båndsav giver måske sig selv, men maskinhøvlen er interessant for dem at se – og vi kan sammenligne med den lille høvl de har i pennalhuset (blyantspidser)

Drejebænke, svejseanlæg, esse, koldsav og meget mere… hvis det er på skolen må børnene også gerne se det i brug efter min mening. Det er alt det vores land, huse, skibe mm er bygget af – start med at lærerne ved hvad det er og de kan - og tør betjene det!

Så kære læreruddannelser, Brian Mikkelsen og for den sags skyld Merete Riisager: Det er en ommer!

I min research til denne blog kontaktede jeg før jul Professionshøjskolen Metropol – og spurgte specifik til om hvorvidt alm. studerende selv skulle betale for sikkerhedskursus – da det var kommet mig for øre. Det skulle de ikke. Da debatten så kom op på bl.a. Håndværk og designs side på Facebook kontaktede jeg dem igen. Nu fik jeg at vide at de studerende ikke får kurset. Det skyldes at det vil udhule den begrænsede tid der er til at lære faget (eller rettere to gamle fag) Dermed må jeg konkludere at der er alt for lidt tid til faget på læreruddannelsen - og det er selvfølgelig samlet set mere alvorligt end at man ikke får maskinkursus.