H&D-blokken

Blog

Efterlysning: Gode kurser som sammensmelter de gamle fag

Lades vi ikke i stikken når der ikke laves gode eksemplariske kurser som blander de gamle materialer på en ligeværdig måde?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Så er rammen sat” hedder det første store kursus som de faglige forening Håndværk & Design har inviteret til. Jeg glæder mig fordi jeg for en gang skyld får lov at komme på fagligt kursus – og så endda med mine kolleger fra skolen. Skønt at min leder har prioriteret os her.

Jeg er sikker på at det bliver berigende, med foredrag og praktisk kursus. Alligevel er jeg lidt bekymret.  Så vidt jeg kan se på kursusbeskrivelserne er kurserne stort set som i gamle dag på fx Vingstedkurserne – for dem som kan huske dem: Kurser indenfor det tekstile område eller indenfor de hårde materialer.

De fleste instruktører har jo også deres rod i et af de gamle fag, og jeg kan genkende flere kompetente navne imellem. Egentlig passer det jo mig meget godt for jeg vil også helst blive på mit felt. MEN det er jo bestemt at vi skal blande kortene, og så vil jeg jo gerne gøre det…

Jeg synes den almindelige lærer bliver ladt i stikken … eller skal selv være kreativ, når kurserne ikke blander materialerne ligeværdigt.

H&D-blokken

Niels Lyngbo er lærer på Krogggårdskolen i Odense. Han underviser i håndværk og design, matematik, natur og teknologi, idræt mm. Har undervist i sløjd i ca. 20 år og har erfaringer fra alt fra meget elendige lokaler over til at være med til at bygge nye faglokaler op fra grunden. Har tidligere siddet i redaktionen på bladet SLØJD. H/D blokken er det sted, hvor Niels skriver om alt hvad der interesserer ham i faget - både fagnørderi, organisering og også de politiske strømninger omkring faget. Intet er for stort og intet er for småt….

Hvis jeg kigger på andre kursusbeskrivelser så ser det mange steder også sådan ud.

Der skal selvfølgelig også stadig være plads til kurser i esse smedning eller strikning uden at det altid bliver blandet sammen.

Det er dog påfaldende få kurser der mikser materialerne, og når de fremmeste folk ikke kan hvordan skal vi så kunne? Endda med 20-25 børn og måske spredt i flere lokaler?

Danmarks Lærerforening har også afholdt kurser for A.P. Møller pengene – på nøjagtig samme måde. Selv vores hovedforening formåede ikke at blande materialerne. Fag-fagligt var disse kurser måske fine, men eksemplarisk og sammensmeltende var det i hvert fald ikke.

De bedste forløb synes jeg faktisk jeg kan finde på H/D’s Facebook gruppe,  ved andre bloggere eller bare på nettet generelt. Men altså, så er vi tilbage til at vi almindelige lærer skal opfinde den gode eksemplariske tallerken.

Rammen er sat – og jeg vil gerne have hjælp til at udfylde den så kvalificeret som muligt – tak!