Blog

Når man er for syg til at gå på arbejde, men for rask til at være hjemme

Den anden dag meldte jeg mig syg. Senere på dagen følte jeg mig lidt bedre. Jeg fik dårlig samvittighed og tændte straks min computer, gik på Aula og besvarede beskeder. Bagefter stod den på Meebook-forløb. Jeg endte med at arbejde samlet i flere timer. Og så fik jeg dårlig samvittighed igen.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: flickr.com/Jonathan Lin - Kan man arbejde hjemmefra, hvis man er sygemeldt?

I virkeligheden burde det ikke være så svært: Enten er man rask, eller også er man syg. Men for mange - inklusive mig selv - er det ikke så simpelt.

Vi bør være helt friske, når vi tager på arbejde

Jeg tror, at vi som lærere ofte føler, at vi bør være helt friske, når vi tager på arbejde. Vi skal jo være på. Vi skal have overblik og overskud og være der for andre. Det er svært, hvis man ikke er helt på dupperne. Det blev især tydeligt for mig under sidste nedlukning, hvor jeg have nogle dage med sygdom, men hvor jeg alligevel fjernunderviste. Det var trods alt ikke så hårdt at sidde bag min skærm på en behagelig stol hjemme i privaten. For ikke at nævne pauserne, som jo kunne foregå liggende fra sofaen i stedet for at rende rundt på skolen og have tilsyn.  

Når gråzonen opstår

Men hvis præmissen for at tage på arbejde er at være helt frisk og rask, så er præmissen for at være sygemeldt vel også at være syg. Og med syg mener jeg syg som i ’jeg-kan-ingenting-andet-end-at-ligge-ned’ syg. Eller? For der opstår unægtelig en gråzone, som jeg selv har rigtig svært ved at navigere i: Jeg er for syg til at tage på arbejde, men jeg er egentlig frisk nok til at arbejde lidt stille og roligt hjemmefra.

Burde jeg…?

Kan man ringe med den form for sygemelding om morgenen? ”Jeg melder mig syg i dag, men jeg tænker egentlig, at jeg er frisk nok til at arbejde lidt hjemmefra”. Af frygt for at blive mistænkeliggjort ville jeg aldrig sige sådan. Men jeg har til gengæld gjort det mere end én gang, altså arbejdet hjemme trods sygemelding. Og det kan jeg godt have dårlig samvittighed over på flere planer. Burde jeg være taget på arbejde, selvom jeg ikke var helt frisk? Burde jeg være taget på skolen, da jeg fik det bedre? Burde jeg…?

Pak den dårlige samvittighed væk

Jeg er nået frem til, at jeg skal pakke den dårlige samvittighed væk. Jeg burde altså ingenting andet end at mærke efter og så hvile i den beslutning, jeg træffer - hvad enten den omfatter hjemmearbejde på en sygedag eller en arbejdsdag, hvor jeg ikke er helt frisk og klar. Begge ting er helt ok. Vi er trods alt bare mennesker.