Jan Frejlev tænker højt

Blog

Mundbind og visir

Debatten om lærerne må bære mundbind og visir er både relevant, og samtidigt en afsporing af fokus på, at sundhedsstyrelsen ikke har opdateret retningslinjerne for folkeskolen i lang tid.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I nogle kommuner spørger lærerne forgæves om lov til at bære mundbind og visir i undervisningen. Det er et relevant krav ,som ikke bør afvises af KL udelukkende pga. Sundhedsstyrelsen forældede retningslinjer. Corona-pandemien udvikler sig hele tiden, og man svigter lærerne, som er med i frontlinjen af smitten.

Det er for billigt og ufølsomt, når A-holdet af beslutningstagere i det politiske og administrative lag, som arbejder hjemmefra, dikterer, at lærerne i frontlinjen skal arbejde i iltfattige, tætpakkede klasselokaler, hvor luftfugtigheden er langt over 60% sidst på dagen, og hvor rengøringsstandarden er uhyre svingende.

De,t ufølsomme ligger i den manglende forståelse for det følelsesmæssige pres som corona-situationen har lagt på lærerkorpset siden marts 2020. Appellen om at udvise samfundssind og diverse taksigelser hist og pist er i værste udtryk for elendig mandskabsbehandling. I kriser virker det bedre, at vise at mener det end at sige det.

Jan Frejlev tænker højt

Lærer i dansk, engelsk, historie og drama. Har desuden været AMR og TR. Det betyder alt for mig, at lærerne har et godt arbejdsmiljø. Forvent, at jeg kommenterer og beskriver stort og småt i en lærers livlige virkelighed. Mit udgangspunkt er, at jeg ser verden i helikopterperspektivet. Vær beredt på, at det bliver langt i spyttet indimellem, og metaforer, sammenligninger og anekdoter vil flyve vildt med et glimt i øjet. Andre gange sætter jeg helikopteren ned på jorden for at gå på opdagelse i stort og småt fra min hverdag som lærer. Efter to år på Bornholm vender jeg i 2018 tilbage til København, hvor jeg er lærer på en folkeskole på Østerbro i hjertet af speltbæltet. Efter skoletid giver jeg min forholdsvis livlige fantasi udløb ved at skrive noveller og romaner, imens jeg spiller vinylplader. På bloggen er jeg næsten altid saglig. Kommentarer er altid velkomne.

Danmarks Lærerforening kunne sagtens gå lidt skarpere og mere præcist ind i problemstillingen end blot at støtte lærere, der vil bruge mundbind. Det er vores fysiske og psykiske arbejdsmiljø, der vakler.

Kræv fx ret til betalt Corona-orlov for de mest udsatte.

Kræv højere rengøringsstandarder.

Gør op med, at skoler har lov til mangelfuld ventilation i en tid med luftbåren smitte.

Personligt har jeg ikke lyst til at arbejde med mundbind og visir - Jeg vil føle mig som skurken Bane i Batman eller som pilot på rumskibet i Alien - den afstand til eleverne har jeg ikke lyst til . 

Dog har jeg empati og forståelse for kolleger, som har det anderledes.

Hvad siger I? Kan I nøjes med at få lov til at bære mundbind og visir?