Jan Frejlev tænker højt

Blog

Nødundervisning - Foreløbige erfaringer

Hvad kan vi lære af det?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

1) Man kan sagtens opretholde sammenhold og tilhørsforhold i en klasse, hvis man havde det i forvejen. En stærk gruppe falder ikke fra hinanden i krisetider.

2) Forældrene har fået et mere realistisk indtryk af, hvilke krav skolen stiller til eleverne, og hvad deres egne børn magter socialt og/eller fagligt. Utvivlsomt tror jeg, at lærerprofessionen får anerkendelse og respekt for det arbejde, vi laver. Mange forældre er også overvældet over hele det digitale netværk, som vi navigerer i.

3) De socialt velfungerende og/eller fagligt stærke elever klarer sig bedst. Hvis man havde god forældrekontakt i forvejen, er den faktisk blevet styrket, fordi forældrene stiller helhjertet op, når de er hjemme, og sammen hjælper vi børnene.

Jan Frejlev tænker højt

Lærer i dansk, engelsk, historie og drama. Har desuden været AMR og TR. Det betyder alt for mig, at lærerne har et godt arbejdsmiljø. Forvent, at jeg kommenterer og beskriver stort og småt i en lærers livlige virkelighed. Mit udgangspunkt er, at jeg ser verden i helikopterperspektivet. Vær beredt på, at det bliver langt i spyttet indimellem, og metaforer, sammenligninger og anekdoter vil flyve vildt med et glimt i øjet. Andre gange sætter jeg helikopteren ned på jorden for at gå på opdagelse i stort og småt fra min hverdag som lærer. Efter to år på Bornholm vender jeg i 2018 tilbage til København, hvor jeg er lærer på en folkeskole på Østerbro i hjertet af speltbæltet. Efter skoletid giver jeg min forholdsvis livlige fantasi udløb ved at skrive noveller og romaner, imens jeg spiller vinylplader. På bloggen er jeg næsten altid saglig. Kommentarer er altid velkomne.

4) Beslutningstagerne fokuserer alt for meget på, hvad eleverne ikke når her og nu i stedet for at forholde sig til, at vi er i nødretstilstand. I spørgsmålet om liv eller død betyder det ikke så meget om eleverne kommer til eksamen i historie, eller om de har opfyldt alle mål i årsplanen i engelsk. Eleverne HAR allerede afgivet deres uddannelsesønsker, og der er lagt planer for de fleste i uddannelsesparathedsvurderinger.

5) Vi befinder os i en historisk tidsperiode, hvor der er enormt meget læreringspotentiale i alle fag. Den er værd at fokusere på, når vi vender tilbage til normaliten på et tidspunkt; både fagligt og terapeutisk (Det sidste har vi høj grad brug for at vide mere om)

5) En personlig grooming standard er vigtig, når man er hjemme.

Jeg bærer ternet skjorte hver dag.