Jan Frejlev tænker højt
Blog
OK21
I ly af coronarestriktioner, og imens fokus er på nødundervisning forbereder regeringen den økonomiske genopretningsplan, når samfundet er i gang igen. Et centralt punkt er, at nedbringe sygefraværet hos de offentligt ansatte, også hos lærerne. Har DLF fokus på at sygefravær kan blive en del af forhandlingerne om OK21?
Lige nu forbereder regeringen den økonomiske genopretningsplan, som skal bruges til at betale de enorme omkostninger til støtteordninger m.v under coronapandemien. Et centralt punkt i denne genopretningsplan er, at de offentligt ansatte skal motiveres/tvinges til at være mindre syge; sygedagpenge og vikarudgifter koster samfundet dyrt. Der er mange milliarder hentet i fx 2 færre sygedage for alle.
Spørgsmålet er om, at man har glemt, hvilken situation vi kom fra, da corona-epidemien ramte os? Har regeringen? Har DLF? De første har nok fortrængt det, da standpunkter skifter hurtigt i den politiske verden. Jeg håber ikke, at DLF glemmer det, når der skal forhandles OK21. Det bliver svært nok at bevare reallønnen, men skal vi også have et dårligere arbejdsmiljø som lærerne bidrag til den nationale genopretning?
Et andet spørgsmålet er om, vi har glemt, at luftbåren smitte af diverse vira øger sygdomsfraværet på arbejdspladsen, når vi går på arbejde med feber og snøftende næser? Det burde være en af de vigtigste erfaringer fra corona-epidemien.
Siden folkeskolereformen har det psykiske arbejdspres på lærerne i forvejen været skruet voldsomt op. Opgavemængden bliver hele tiden skruet op, det er blevet sværere at fastholde nyuddannede lærere, flere lærere bliver syge af arbejdsrelateret stress pga. opskruede forventninger flere må gå nedsat tid for at overkomme jobbet. Alt det kender vi godt, fordi det er de vilkår, vi arbejder under og lykkes fornemt forbløffende ofte.
Måske lyder jeg som en sortseer, men hvis vi glemmer at holde fokus på den lange bane, imens vi står midt i corona-miseren, bliver vi udmanøvreret i spillet om samfundsøkonomien. Erfaringen viser, at det kan blive grimt, hvis lærerne igen skal udskammes som under lockouten, fordi det vil være belejligt at man mistænkeliggøre os sammen med de øvrige offentligt ansatte.
Vi vil have et godt gensidigt anerkendende fysisk og psykisk arbejdsmiljø, så skal vi nok lykkes med at løfte elevernes trivsel og læring uden lærerfrafald og arbejdsrelateret sygdom.
Gad vide, hvornår folket vælger politikere, der forstår det?