Specialpædagogik i praksis

Blog

Teknisk skole og optagelseskrav

Husk karakterkravene til teknisk skole, når du skal føre elever i specialklasserne til eksamen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det vi skal være opmærksomme på, er de karakterkrav der skal til at komme på teknisk skole fx Karakteren skal her være minimum 2 i dansk og 2 i matematik. Og det gælder alle prøverne. Det er således ikke nok kun at tage læseprøven i dansk og færdighedsregning i matematik. Det er et gennemsnit af alle prøverne der tæller. Du kan finde kravene her hos undervisningsministeriet: https://www.uvm.dk/erhvervsuddannelser/adgang-og-optagelse/adgangskrav.

Specialpædagogik i praksis

Jeg har stort set hele mit lærerliv arbejdet med specialpædagogik, både med unge og børn i folkeskolen. Sideløbende har jeg taget en kandidatgrad i almen pædagogik, og senest en PD i pædagogisk psykologi. Jeg brænder for specialpædagogikken og holder ind imellem foredrag om emnet. Er censor ved læreruddannelsen og diakonhøjskolen med det almene pædagogiske område bachelorprojekt, lærerens grundfaglighed og almene pædagogiske fag. Jeg er endvidere boganmelder på folkeskolen.dk indenfor emnerne trivsel og specialpædagogik. Jeg vil i denne blog skrive om, hvordan man kan gribe dagligdagen an med undervisning og pædagogik i en specialklasse.

Hvis det ikke lykkes at få de karakterer på 2 må eleven omkring FGU og få dem i hus. Og så forlænges studietiden jo med et par år. Så det gælder om at få eleverne til de prøver, så de ikke skal til at tage dem efterfølgende. Men der er også mulighed for at gå til en optagelsesprøve: https://www.uvm.dk/erhvervsuddannelser/adgang-og-optagelse/optagelsesproeve/om-optagelsesproeverne

Prøvens form er en, der skal sikre at man kan de forskellige discipliner, som prøven i folkeskolen også er. Fx for dansk er det en danskprøve med en samlet varighed på 2 timer, og den består af 3 dele:

Læsning (40 minutter)

Retskrivning (40 minutter)

Skriftlig fremstilling (40 minutter).

Så eleverne slipper ikke for at kunne honorere nogen minimumskrav til det faglige. Det skal vi have før øje, og arbejde mere intenst med at føre til prøverne, når de nu er et ”nødvendigt” onde.

Photo by René Hidalgo on Reshot