Specialpædagogik i praksis

Blog

Afgangsprøver i dansk for specialklasseelever

Det at føre til eksamen i specialklasserne, er noget der er vigtigt. De unge mennesker skal ikke afskæres muligheden for at komme ind på en ungdomsuddannelse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi er så småt ved at lægge an til at få ført vores 9 klasses elever til afgangseksamen næste år. Men der er et benspænd. Det har tidligere været muligt at dele prøven op i to fx for dansk over to år. Det er ikke længere muligt, så alle prøverne skal tages i dansk samme år.

Specialpædagogik i praksis

Jeg har stort set hele mit lærerliv arbejdet med specialpædagogik, både med unge og børn i folkeskolen. Sideløbende har jeg taget en kandidatgrad i almen pædagogik, og senest en PD i pædagogisk psykologi. Jeg brænder for specialpædagogikken og holder ind imellem foredrag om emnet. Er censor ved læreruddannelsen og diakonhøjskolen med det almene pædagogiske område bachelorprojekt, lærerens grundfaglighed og almene pædagogiske fag. Jeg er endvidere boganmelder på folkeskolen.dk indenfor emnerne trivsel og specialpædagogik. Jeg vil i denne blog skrive om, hvordan man kan gribe dagligdagen an med undervisning og pædagogik i en specialklasse.

Pensum er omfattende til mundtlig dansk, og derfor kunne det være en god ide at gå i gang i 8 klasse, så man har to år til at nå gennem de 8 fordybelsesområder. Endvidere er det en god ide, hvis det kan lade sig gøre at køre parallelløb mellem tilsvarende klasser, så kan man lettere differentiere undervisningen hvis man er to dansklærere

Og en tanke er også at det er et teamsamarbejde. Og at fx historie som fag, også kan køre et tema om det moderne gennembrud og industrialiseringen, så man får en kobling til det ældre litteratur man også skal læse ifølge lovkravene.

Photo by matty_parks on Reshot