eTwinning

Blog

HADTALE skal hackes - lær hvordan i et internationalt miljø

Hacking Hatespeech er ét af mange gratis online-kurser, som eTwinning-portalen udbyder. Kurset giver viden om hadtale på sociale medier, og hvordan man lærer sine elever til at imødegå den.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har netop selv taget det tilsvarende kursus og er blevet meget klogere på online hatespeech og det digitale toolkit SELMA. SELMA gør eleverne klogere på sig selv, på andre og deres følelser. De lærer at spotte hadtalen, at tage stilling, og de prøver kræter med at "hacke" hadtalen med counter-narratives (fx at lave memes), der tager al luften ud af had-ballonen!

Kurset udbydes igen lige nu, men fristen for tilmelding er allerede 12. november. Det kræver at du er registreret på :eTwinning-portalen 

Min nye, finske eTwinning-partner og jeg har oprettet et eTwinning-projekt med titlen ”Empathy and Social Media”, som vores respektive klasser skal samarbejde om. Vi tog begge kurset i oktober og fik utrolig meget ud af det. Vi lavede masser af øvelser, så spændende videoer, tog stilling til dilemmaer og diskuterede online med de ca. 200 andre deltagere fra hele Europa: Er Charlie Hebdos tegninger hadfulde...? Diskussionerne blandt deltagerne viste en mangfoldighed af uenigheder!!

eTwinning

eTwinning er en gratis og sikker digital platform udviklet for lærere og elever til at netværke og lave skolesamarbejdsprojekter i Europa. Vi er nogle eTwinning ambassadører fra grundskolen, som gerne vil udbrede kendskab til de mange muligheder med eTwinning. Beskrive, debattere og dele gode undervisningsforløb i forhold til eTwinning. Vi vil bruge bloggen til dels at beskrive og debattere vores arbejde med eTwinning og dels at beskrive spændende projekter med og til elever i eTwinning projekter.

Det centrale i kurset er, at lære The SELMA Toolkit. SELMA står for Social Emotional Learning for Mutual Awareness og er fuldt med inter-aktive opgaver og dilemmaer, som eleverne skal tage stilling til og løse.

Min idé til at lave et eTwinning-projekt om empati og sociale medier fik jeg, efter at have læst den gratis undervisningsbog ”LIKE” udgivet af Center for Digital (Ud)dannelse. Det gjorde helt ondt i mig at læse om, hvor taktløse nogle børn og unge kan være mod andre i forskellige internetfora. Bogen beskrives som ”et analogt våben til krigsførelse mod cybermobning og misinformation.” Jeg kan virkelig anbefale bogen, som kan rekvireres gratis her: LIKE

SELMA er resultatet af et EU-projekt med 5 partner-lande, hvor Center for Digital Pædagogik var den danske partner. Derfor bliver SELMA -toolkit oversat til dansk i nærmeste fremtid. Indtil da, så brug værktøjet i engelsktimerne eller i et tværfagligt projekt - og måske i et eTwinning-projekt :-)

Hvis du er nysgerrig - også på andre de andre gratis kurser på eTwinning - så meld dig på eTwinning-portalen. Er du allerede registreret, så følg det direkte link til kurset her: Hacking Online Hate

Se video om SELMA Toolkit her :