eTwinning

Blog

HADTALE skal hackes - lær hvordan i et internationalt miljø

Hacking Online Hate er ét af mange gratis online-kurser, som eTwinning-portalen udbyder. Kurset giver viden om hadtale på sociale medier, og hvordan man lærer sine elever til at imødegå den

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sammen med min nye, finske eTwinning-partner har jeg netop taget det tilsvarende kursus, og vi blev meget klogere på online hadtale og The Toolkit SELMA. Vi fulgte begge kurset henover nogle uger i oktober og fik utrolig meget ud af det. Vi lavede masser af øvelser, tog stilling til dilemmaer, stemte og diskuterede med de ca. 200 andre deltagere fra hele Europa. Hvor går grænserne for ytringsfrihed? Er Charlie Hebdos tegninger bare en form for hadtale eller nødvendig satire? Enighed var der ikke!

SELMA står for Social Emotional Learning for Mutual Awareness og og består af masser af inter-aktive øvelser til eleverne. SELMA Toolkit gør eleverne klogere på sig selv, på andre, på empati og på følelser. De lærer at spotte hadtalen, at tage stilling til og vide, at de kan handle. På kurset lærer man bl.a. at lave "counter narratives" som fx memes, der med humor kan punktere had-ballonen!

Kurset Hacking Online Hate udbydes igen lige nu - fristen for tilmelding er dog allerede 12. november. Det kræver at man er registreret på eTwinning-portalen: eTwinning

eTwinning

eTwinning er en gratis og sikker digital platform udviklet for lærere og elever til at netværke og lave skolesamarbejdsprojekter i Europa. Vi er nogle eTwinning ambassadører fra grundskolen, som gerne vil udbrede kendskab til de mange muligheder med eTwinning. Beskrive, debattere og dele gode undervisningsforløb i forhold til eTwinning. Vi vil bruge bloggen til dels at beskrive og debattere vores arbejde med eTwinning og dels at beskrive spændende projekter med og til elever i eTwinning projekter.

Nu har min finske partner og jeg startet et eTwinning-projekt op med titlen ”Empathy and Social Media”, som vores respektive klasser skal samarbejde om.

Min idé til at lave et eTwinning-projekt om empati og sociale medier fik jeg allerede, da jeg havde læst den gratis undervisningsbog ”LIKE” udgivet af  Digital (Ud)dannelse. Bogen beskrives som ”et analogt våben til krigsførelse mod cybermobning og misinformation.” Det gjorde helt ondt i mig at læse om, hvor taktløse nogle børn og unge kan være mod andre i forskellige internetfora.

Bogen kan rekvireres gratis: LIKE

SELMA er resultatet af et EU-projekt med 5 partner-lande, hvor Center for Digital Pædagogik var den danske partner. Derfor bliver SELMA -toolkit oversat til dansk i nærmeste fremtid. Indtil da, så brug værktøjet i engelsktimerne eller i et tværfagligt projekt - og måske i et eTwinning-projekt!

Se video om The Toolkit SELMA her: