Specialpædagogik i praksis

Blog

At føre til prøver – lovtekst og formalia

Hvis du ikke har erfaring med at føre til prøver i specialklasserne, kan der være hjælp at hente i lovteksten nedenstående.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er lovteksten om det man formelt kan gøre for at gøre eksamen lettere for elever med særlige behov:

Specialpædagogik i praksis

Jeg har stort set hele mit lærerliv arbejdet med specialpædagogik, både med unge og børn i folkeskolen. Sideløbende har jeg taget en kandidatgrad i almen pædagogik, og senest en PD i pædagogisk psykologi. Jeg brænder for specialpædagogikken og holder ind imellem foredrag om emnet. Er censor ved læreruddannelsen og diakonhøjskolen med det almene pædagogiske område bachelorprojekt, lærerens grundfaglighed og almene pædagogiske fag. Jeg er endvidere boganmelder på folkeskolen.dk indenfor emnerne trivsel og specialpædagogik. Jeg vil i denne blog skrive om, hvordan man kan gribe dagligdagen an med undervisning og pædagogik i en specialklasse.

https://www.uvm.dk/folkeskolen/folkeskolens-proever/tilrettelaeggelse/proeve-paa-saerlige-vilkaar-og-fritagelser

Det er blandt andet at pædagogen gerne må deltage, for at oppebære elevens koncentration, og at der kan være mere tid til de enkelte opgaver. Fx Man må gerne lægge pauser ind i den maksimale eksamenstid. Fx 3,5 time skriftlig eksamen kan man lægge pauser ind i, så den måske bliver til 6 timer! Ved retsskrivning i dansk, er der ved oplæsning til diktaten ingen tidsbegrænsning på. Men resten af prøven er 35 min individuelt.  Her kan der lægges 15 minutter på. Så 50 min her for elever med særlige behov. Endvidere kan man QR scanne de filer eleverne skal bruge, så et tekstoplæsningsprogram kan bruges – into words eller cd ord.

En ting det er værd at være opmærksom på er, at der er ikke krav om, at folkeskolens prøver skal afholdes på skolen.

FOTO:  Arek Socha from Pixabay