Specialpædagogik i praksis

Blog

At være på forkant

Det er vigtig at du er god til at planlægge og strukturere i dit arbejde. Især når der er temadage m.m. på skolen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En meget væsentlig del af at ”overleve” i en specialklasse, er evnen til at være foran. Vi har hvert år nogen faste tilbagevendende temauger, opbrudt skema emneuge osv. Som i alle andre sammenhænge, er det personligt afhængigt af din evne til at strukturere.

Specialpædagogik i praksis

Jeg har stort set hele mit lærerliv arbejdet med specialpædagogik, både med unge og børn i folkeskolen. Sideløbende har jeg taget en kandidatgrad i almen pædagogik, og senest en PD i pædagogisk psykologi. Jeg brænder for specialpædagogikken og holder ind imellem foredrag om emnet. Er censor ved læreruddannelsen og diakonhøjskolen med det almene pædagogiske område bachelorprojekt, lærerens grundfaglighed og almene pædagogiske fag. Jeg er endvidere boganmelder på folkeskolen.dk indenfor emnerne trivsel og specialpædagogik. Jeg vil i denne blog skrive om, hvordan man kan gribe dagligdagen an med undervisning og pædagogik i en specialklasse.

Nogen personer er altid dem der afleverer stil i sidste øjeblik, som de for øvrigt har skrevet aftenen før. Andre er i rigtig god tid. Jeg tænker det er vigtigt at øve sig i at være i god tid, når man arbejder med udsatte unge og specialpædagogik.

For det at være i god tid gør, at man så kan have overskud til at lave en plan B, når nu det man har planlagt ikke blev til noget. Det kræver selvfølgelig også, at man er omstillingsparat. Men det vil jeg skrive om i en anden artikel/blog.

Men for at vende tilbage til når vi har temauge, så er det rigtig godt for ens eget stressniveau, hvis man har bestilt tingene hjem i god tid, tjekket alt er hvor det skal være og at det virker. Man er så på forkant og det giver en ro. En ro der smitter eleverne positivt. Omvendt ville man, hvis man var stresset, påvirke eleverne negativt og med følgende konflikter. Konflikt tærer både på børn og dig selv. Så en vigtig ting, for at passe på sig selv, er at være foran. For stress, ved at være bagefter. er en af de største syndere ift ens immunforsvarssystem.

Photo by Sandra Williams on Reshot