Specialpædagogik i praksis

Blog

Skru ned for kravene og op for juleblusset

Måske skulle vi i denne søde juletid skrue lidt ned for kravene til os selv og omgivelserne. Og skrue lidt mere op for det danske ord hygge. For at undgå julestress.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu nærmer vi os jul.

Specialpædagogik i praksis

Jeg har stort set hele mit lærerliv arbejdet med specialpædagogik, både med unge og børn i folkeskolen. Sideløbende har jeg taget en kandidatgrad i almen pædagogik, og senest en PD i pædagogisk psykologi. Jeg brænder for specialpædagogikken og holder ind imellem foredrag om emnet. Er censor ved læreruddannelsen og diakonhøjskolen med det almene pædagogiske område bachelorprojekt, lærerens grundfaglighed og almene pædagogiske fag. Jeg er endvidere boganmelder på folkeskolen.dk indenfor emnerne trivsel og specialpædagogik. Jeg vil i denne blog skrive om, hvordan man kan gribe dagligdagen an med undervisning og pædagogik i en specialklasse.

Der er mange der er spændte. Der er også nogen der er så spændte, at de bliver overspændte, og det kan føre til konflikt. Jeg har en gammel gymnasiekammerat der er politibetjent. Han oplever rigtig mange husspektakler her i juletiden. Folk har tårnhøje forventninger til at møde hygge. De har måske bare lige glemt, at de ikke kan holde faster Erna ud. Når man så skal være sammen igen efter et år, og ydermere flere timer og med lidt vin m.m., så kan gamle mønstre og konflikter blusse op.

Det samme gøre sig gældende i specialpædagogikken, eller i arbejdet med udsatte unge m.m. De ved ikke altid hvad der skal ske i julen. Hvem skal jeg være sammen med, hvor længe osv.? Endvidere hvad er kravene til min deltagelse? Det kan fx være svært hvis man har autistiske træk. Derfor er det en rigtig god ide at sænke kravene, og skrue lidt mere op for hyggen i decemberkulden. Det oplever jeg hos alle de fagfolk jeg har været ude og besøge i min funktion som læringspartner. Der skrues simpelthen ned for kravene i december, da eleverne har meget pres på i denne måned mentalt.

Photo Peter Pheap på Reshot