Specialpædagogik i praksis

Blog

Husk at give handleanvisninger i specialpædagogikken

Vi ved alle, at når en siger, ”du må ikke trykke på den der knap”, så får vi vildt lyst til at trykke på lige præcis den knap. Neurologisk sker der det, at vores hjerne bliver aktiveret. Lysten er i opposition til den givne besked. Vi kan ofte ikke slippe tanken, før vi har udført handlingen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

At stoppe impulser er endnu sværere, hvis barnet har kort fra tanke til handling. Børn med fx ADHD kan have ekstremt kort fra en impuls til en handling. De eksekutive funktioner, som udgør det styringsredskab, der skal lave en bro mellem tanke og handling er svækket. Derfor er især for mange forbud svært for den elevgruppe. Hvis de hele tiden får at vide, alt det de ikke må, så kommer de alt for ofte til at gøre alt det, de ikke må.

Specialpædagogik i praksis

Jeg har stort set hele mit lærerliv arbejdet med specialpædagogik, både med unge og børn i folkeskolen. Sideløbende har jeg taget en kandidatgrad i almen pædagogik, og senest en PD i pædagogisk psykologi. Jeg brænder for specialpædagogikken og holder ind imellem foredrag om emnet. Er censor ved læreruddannelsen og diakonhøjskolen med det almene pædagogiske område bachelorprojekt, lærerens grundfaglighed og almene pædagogiske fag. Jeg er endvidere boganmelder på folkeskolen.dk indenfor emnerne trivsel og specialpædagogik. Jeg vil i denne blog skrive om, hvordan man kan gribe dagligdagen an med undervisning og pædagogik i en specialklasse.

Derfor er det klart en fordel at give anvisninger fremfor forbud. Det kan være svært som fagprofessionelle til at begynde med. Især hvis man selv i skolen er blevet mødt med forbud. Jeg kan selv huske, at vi ikke måtte løbe på gangene, men ikke hvorfor og vi løb hver gang, der var en gang. Men at give anvisninger er en meget positiv farbar vej, hvor man forholdsvis hurtigt kan opleve forandringer.

Basalt set handler det om at vende forbudssætningerne om. Fra ”Du må ikke løbe på gangen” til ”Her går vi på gangen”. ”Du må ikke råbe i klassen” til ”Her taler vi til hinanden”. ”Vi løber ude i skolegården, i klassen går vi” osv.  Hermed giver vi som professionelle anvisninger. Vi fortæller, hvad vi vil have barnet eller den unge til. Det giver barnet eller den unge mulighed for at vokse.