Blog

Hej, jeg er engelsklærer, og jeg har lige fået 10 i FP9 engelsk læsning

Den anden dag lavede jeg en FP9 engelsk læseprøve. Det gør jeg ind i mellem med de skriftlige discipliner. For at kunne vejlede bedst muligt. For sjov. Denne gang var det dog alt andet end sjovt, da jeg efterfølgende tjekkede min karakter. Jeg fik nemlig 10.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mine elever i 9. klasse har netop været til skriftlige terminsprøver. Vi havde på skolen booket sidste års afgangsprøver (maj 2021). Alt gik planmæssigt, og jeg var selv tilsyn i klassen under engelskprøven. Efter prøven var der dog en del brok over læseprøven. Jeg smilede overbærende til mine elever. ”Det er sikkert gået fint”, tænkte jeg.

Markant karakterfald i læseprøven

Da jeg et par dage efter blev bekendt med mine elevers karakterer i de tre selvrettende discipliner, sprang det mig dog i øjnene, at læseprøven generelt var gået dårligt. Faktisk havde alle præsteret markant lavere i netop denne disciplin, end de plejede. Jeg huskede deres ord efter prøven og besluttede at tage prøven selv. Jeg måtte med egne øjne se, hvad der havde været så svært.

Videnskabelig artikel om seismiske vibrationer

De første tekster gik strålende, men så kom jeg til den sidste tekst - Mysterious Vibrations. Teksten omhandler forekomsten af nogle usædvanlige seismiske vibrationer på Jorden i november 2018. Vi er altså ude i en videnskabelig artikel om tektoniske kræfter og årsager til vulkanske eruptioner under havoverfladen. Jeg ved ikke med jer, men jeg synes, det er svært stof, selv hvis det havde været på dansk.

Jeg fik selv karakteren 10

Jeg fik 2 fejl i den sidste tekst, hvilket gav mig i alt 23/25 rigtige. Da der ikke findes en præcis omsætningstabel til maj 2021, valgte jeg at bruge den fra december 2021, hvor 20-23 point giver karakteren 10. ”Men er 10 ikke en fin karakter?”, spurgte én af mine elever mig med et glimt i øjet, da jeg fortalte, hvad jeg havde fået. ”Jo, men ikke hvis man er engelsklærer”, svarede jeg.

Er engelsklæreren god nok?

I al beskedenhed synes jeg selv, at mit engelsk er ret godt. Jeg vil ikke sige, at jeg mestrer engelsk på samme niveau som dansk - slet ikke - men jeg er tilfreds med det, jeg kan, og jeg udvikler mig hele tiden. Jeg læser meget på engelsk - oftest faglitteratur på nettet om diverse nørdede emner - men det er åbenbart ikke nok til at få 12 i en læseprøve på 9. klasses niveau.

Hvad siger I, kære engelsklærere? Har Opgavekommissionen skudt langt over målet i maj 2021-læseprøven? Eller er jeg bare ikke god nok? I kan jo selv tage prøven, hvis I tør 😉