Blog

Don’t kill (all) your darlings

Vi skal forny os, siges der. Vi skal lade være med at bruge de samme film eller tekster år efter år i vores undervisning. Ud med det gamle og ind med det nye. ”Kill your darlings!” Men hvis vi har en ’darling’, der stadig holder, er det altså okay at beholde den. Man smider jo heller ikke guld væk, blot fordi det er gammelt, vel?

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg synes faktisk selv, at jeg er god til at forny mig som engelsklærer. Jeg finder ofte nye materialer, som jeg lader træde i stedet for nogle af de ældre. Men der er nogle få materialer, som jeg har taget mig selv i at bruge igen og igen - fordi de bare holder, og fordi jeg simpelthen ikke kan lade være.

Mine darlings

Jeg skrev et indlæg om ét af disse materialer, nemlig filmen ”Dead Poets Society” for snart længe siden. Den film bruger jeg stadig. Men dette indlæg skal handle om en anden film, som jeg - uden undtagelse - har brugt i alle mine tolv år som engelsklærer. Og jeg tror ikke, jeg fjerner den foreløbigt.  

Forrest Gump

Vi taler om filmen ”Forrest Gump” fra 1994. Jeg har netop set den igen med min 7. klasse som afslutning på et længere forløb om USA, og den holder stadig. Den har alt, hvad man kan ønske sig: En skæv hovedperson, som man kun kan elske. En gennemgang af nogle af de største begivenheder i USA’s historie fra midten af 1950’erne og frem til starten af 1980’erne. Formidabel musik. En god historie om skæbne og livet og tilfældigheder. Om at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Jeg elsker det. Og jeg har aldrig oplevet elever, der ikke gjorde. De bliver opslugt af historien fra første minut, og førnævnte 7. klasse blev endda irriteret over, at jeg indlagde pauser undervejs. Say what?

Gammelt guld holder

Kill your darlings. Ja, men kun hvis der findes noget andet, som er bedre. Vi lærere kan føle os presset til at forny os. Ja, nogle gange kan jeg endda finde på at skamme mig lidt, hvis jeg genbruger materiale igen og igen. Som om jeg snyder eller springer over, hvor gærdet er lavest. Men det vil jeg stoppe med nu. For når noget holder, skal det altså ikke partout skiftes ud bare, fordi det er gammelt.

Ps. "Forrest Gump" kan ikke streames fra www.mitcfu.dk, men jeg må stadig gerne vise filmen for mine elever, hvis jeg ejer den selv. Læs mere i mit indlæg fra forrige sommer her: 

Årsplan i engelsk: Sådan er reglerne for visning af film i undervisningen