Specialpædagogik i praksis

Blog

Stress og disponering

Anmeldte denne spændende bog for nogen år siden, og fik ikke introduceret stress-sårbarhedsmodellen som Bo Hejlskov Elvén arbejder med. Tankerne omkring hvordan vi er disponerede kommer fra filosoffen Villy Sørensen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi ved alle at vi i løbet af en dag får mange stimuli. De akkumulerer måske, og kan gøre at vi på et eller andet tidspunkt bliver stressede og reagerer affektivt. Men der er forskel på vores stresstærskel.

Specialpædagogik i praksis

Jeg har stort set hele mit lærerliv arbejdet med specialpædagogik, både med unge og børn i folkeskolen. Sideløbende har jeg taget en kandidatgrad i almen pædagogik, og senest en PD i pædagogisk psykologi. Jeg brænder for specialpædagogikken og holder ind imellem foredrag om emnet. Er censor ved læreruddannelsen og diakonhøjskolen med det almene pædagogiske område bachelorprojekt, lærerens grundfaglighed og almene pædagogiske fag. Jeg er endvidere boganmelder på folkeskolen.dk indenfor emnerne trivsel og specialpædagogik. Jeg vil i denne blog skrive om, hvordan man kan gribe dagligdagen an med undervisning og pædagogik i en specialklasse.

Forestil dig at du en morgen kommer lidt for sent op, og din dreng på 2 år ikke vil have børstet tænder og afsted i dagplejen. Så kommer du ned til din cykel, og den er flad. Og så er det for øvrigt lige begyndt at regne. Nå men af sted kommer i, og det er lige på et hængende hår, at du når på arbejde 3 minutter for sent. Så siger din kollega til dig: ”Der er nok en der møder til direktørtid”. 

Måske eksploderer du og skælder ud, eller måske gør du ikke. Det afhænger lidt af hvordan du som menneske er disponeret. Nogen vil bare trække på skulderen. Andre vil reagere ud af, mens andre igen vender skylden indad mener jeg. Det er vores evne til at håndtere stress der er afgørende. 

I mødet med andre mennesker, skal vi tænke at folk er forskelligt disponerede, og have en forståelse for, at man handler forskelligt følelsesmæssigt. Dem der har en lav stress tærskel, vi ofte komme i kaos lignende tilstande, og reagere følelsesmæssigt. Mens de personer, der har en høj stress tærskel, vi have lettere ved at klare ydre belastninger. 

Men der er håb for dem med en lav stress tærskel. Det er muligt at lære at tage en time out midt på dagen. Tag en powernap, hør en guidet meditation, eller gå en tur i din pause. Det kan fjerne noget af det stress der er akkumuleret over dagen.