Trine Hyllested

Blog

Trine Hyllested:

Det er nu du skal sanke skovmærke og tørre den til mørke tider

Den tørrede plante vil dufte til vinter og minde dig om maj-skoven og sollyset, som vi vil savne til den tid.

Publiceret Senest opdateret

Det er nu I skal i skoven og samle en lille velduftende plante for at binde en krans eller en lille buket. Du kan tørre kransen i en skål eller hænge buketten på vindueskrogen. Til november kan du stænke den med lidt vand og den tørrede plante vil dufte og minde dig om maj-skoven og sollyset, som vi savner til den tid. Den indeholder stoffet kumarin, som også findes i græs. Kært barn har mange navne Skovmærke: Asperula Odorata kaldes også bukar, mysike eller skovgrønt. I 1648 blev den anvendt i bønderstuerne under loftsbjælken til at friske luften op. I Aprilvisen fra 1819: "Grøn er vårens hæk" fortælles om bondedrengen, der går går på volden og sælger "grønne kranse" til borgerskabet, mens de soler sig på Københavns volde. Fra en skole i Sønderjylland fortælles (ca.1900) om en lærer der drog i skoven med børnene for at sanke skovmærke og flette kranse til skolestuen. H.C. Andersen fortæller om sit barndomshjem med skovmærkekranse(1875). I Odsherred bandt man skovmærke under fødderne på barslende kvinder for at lette smerten.

Trine Hyllested

Jeg er specialiseret i udvikling af projekter med åben skole, udeskole, museer og naturfagsundervisning for de yngste. Jeg har 40 års erfaring som underviser og forsker indenfor læreruddannelse og folkeskole.

Det er i sidste øjeblik inden de afblomstrer, men jeg nåede at plukke dem endnu friske og duftende. Dog "Folk og Flora" af V.J. Brøndegård oplyser også, at skovmærke helst skal samles inden Valborgsnat (30.4) for ellers vil heksene pisse på dem! Læs videre i Folk og Flora, Rosenkilde og Bagger, (1987). Vær opmærksom på skovflåterne-jeg fandt to!