Blog

Jordens Dag

Synliggørelse af og bevidstgørelse om ressourceforbrug

Grønt flag grøn skole baserer sig på synliggørelse, bevidstgørelse og involvering i skolens ressourceforbrug. Men findes der en mulighed for konkret at synliggøre for eleverne, hvor meget vand de bruger lige nu, hvor meget el de bruger lige nu, hvor meget energi og hvordan de kunne spare? Ellers er der penge at tjene for dem, der kunne skabe en sådan mulighed?

Publiceret Senest opdateret

Den populære danske app Endomondo delte data om hvor meget man løb, hvor man løb og hvor meget man kunne forbedre sig (den er nu opkøbt af et amerikansk selskab), men synliggørelse og bevidstgørelse om egne brugerdata er vigtige i forhold til at forbedre fx sin træning.

Trine Hyllested

Jeg er specialiseret i udvikling af projekter med åben skole, udeskole, museer og naturfagsundervisning for de yngste. Jeg har 40 års erfaring som underviser og forsker indenfor læreruddannelse og folkeskole.

På samme måde holder vi i min familie troligt øje med vores elpriser og produktionen i vores solcelleanlæg. Der er gået sport i at vaske tøj, støvsuge og meget mere, når solen skinner.

Det er en stadig glæde at se på, når solen skaber vores strøm. Det motiverer virkelig meget at have tal på produktionen og forbruget!

Det er den samme tanke som Friluftsrådets Grønt Flag- Grøn skole baserer sig på. Her undersøger man og involverer eleverne i at blive bevidste om ressourcerne og medvirke til bæredygtighed. Men-hvornår kommer der apps som kan synliggøre, bevidstgøre og oplyse om vand, varme og strømforbrug og hvordan vi kunne forbedre os lige nu og her?

Synliggørelse og undervisning i bæredygtighed med baggrund i en institutions eller et hjems konkrete tal kan blive et læremiddel. Kunne man synliggøre hvor meget varme, vand og strøm man bruger i forskellige lokaler, på toiletterne, i køkkenerne og hvor meget affald der helt konkret bliver produceret på en dag, på en måned ? Det er min opfattelse, at hvis man viser autentiske, aktuelle tal fra skolen, så kunne det skabe motivation for at spare, genbruge og forbedre resultaterne. Kunne man opfinde en app til det eller kunne de større elever udvikle en metode, som de yngste kunne bruge? Gode ideer? -se links.

Fejringen af Jordens dag er d.20.4.23 Husk tilmelding 1404.23 til Friluftsrådet Mette Lyngs Ferrum - mlf@friluftsraadet.dk

https://groenskole.dk/

https://un.dk/da/besoeg-fn-byen/skoler/

https://emu.dk/verdensmaal-i-undervisningen/perspektiver-paa-verdensmaal-i-undervisning/baeredygtighed-i