Trine Hyllested

Blog

Opråb til skoleledelser og naturfagsvejledere i kommunerne fra Big Bang 2019 vdr. folkeskolens største naturfag

Natur/teknologi er folkeskolens største naturfag i forhold til antal timer. 1/3 af lærerne er ikke uddannede i faget. Ved mit oplæg på Big Bang om ”Dannelse og uddannelse i natur/teknologi” bad jeg deltagerne om gode ideer til, hvad vi i fællesskab kan gøre for natur/teknologi i folkeskolen. Der var 38, der deltog i oplægget. Det var praktikere fra folkeskolen og eksterne læremiljøer. De kom med mange gode ideer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børn er nysgerrige og videbegærlige

Trine Hyllested

Alle var vi enige om , at eleverne møder med interesse og motivation for naturfagene. Men ofte bliver den dræbt i løbet af skoleforløbet-hvorfor ?

Vi vil uddannes og efteruddannes

Det er et utrolig bredt fag!  Der er alt for mange lærere, der bare bliver sat til faget uden at have nogen forudsætninger for det! Der er for få skoleledelser med fokus på de yngre årganges naturfag i folkeskolen. Uddan nogle flere natur/teknologilærere!

Tænk i fagteam

Timemæssigt bliver faget meget lille. Relationerne til eleverne er vigtig. Tænk i samarbejde med matematik. Vi vil respekteres som indskolings- og mellemtrins lærere. Man kan ikke bygge et fundament for naturfagene uden faglighed ! Vi sidder for meget alene i et fagteam af ene udskolingslærere. Udskolingslærerne taler ofte meget om prøven i fagteamet. Vi vil gerne samarbejde om den røde tråd gennem hele folkeskoleforløbet. Vi vil gerne have nogen at sparre med. Vi ville gerne have kollegavejledning og kunne gå på besøg hos hinanden og få ideer. Det er et ledelsesspørgsmål, men også et spørgsmål for naturfagsvejlederne i kommunerne om, hvordan de støtter fundamentet for naturfagene bedst.

Vi er bundet af fagportalerne

Vi er trætte af at være bundet op på en fagportal, som vi ingen indflydelse har på. Fagligt er den ikke altid god nok og er derfor ingen hjælp! Vi vil gerne inspireres. Vi vil gerne have flere eksemplariske forløb og eksemplariske årsplaner og læseplaner fra andre skoler. Er det noget for ASTRA?

Tak til deltagerne for inspiration og gode indlæg !

Tak for stort engagement og diskussionslyst ! Læs mere om mine faglige tanker om dannelse og uddannelse i natur/teknologi i bogen ”Dannelse i alle fag” fra Dafolo-udkommer i maj 2019. Indlægget fra Big Bang er her:

https://bigbangkonferencen.dk/sites/default/files/webform/bb19/trine_hyllesteds_oplaeg_big_bang_2019.pdf