Trine Hyllested

Blog

Dengang jeg ikke kom ind på min ønskeuddannelse: Læreruddannelsen!

Verden er fuld af afslag, men den er også fuld af tilbud!

Publiceret Senest opdateret

Selv om det er 46 år siden, husker jeg stadig afslaget. Jeg var lige blevet student. Min mor var meget bekymret- hun ville gerne have mig i gang! Hun mente det var afgørende at kvinder fik en uddannelse, så de ikke skulle blive afhængig af en mand. Jeg skulle tjene mine egne penge. Min mor var født i 1928 og havde selv en uddannelse, men havde set mange kvinder, der aldrig fik muligheden for det.

Trine Hyllested

Jeg er specialiseret i udvikling af projekter med åben skole, udeskole, museer og naturfagsundervisning for de yngste. Jeg har 40 års erfaring som underviser og forsker indenfor læreruddannelse og folkeskole.

Min ønskeuddannelse var – læreruddannelsen- og jeg kom ind året efter. Jeg havde et sabbatår, jeg rejste, flyttede hjemmefra hen på et klubværelse, blev lærervikar og arbejdede i foråret på en planteskole som sæsonarbejder.

Dengang var der en voksen erfaren lærer, jeg kendte, der hjalp mig til et vikariat. Hun fik mig igennem vikariatet, uden at jeg knækkede halsen. Det var svært, men sjovt. Lærerværelset bakkede mig op og gik med ind, når det kneb. Der var et overskud overfor mig.

Da jeg begyndte at læse til lærer, indså jeg snart, hvor vigtigt det var at have erfaringer udefra verden, som ikke var skolen. Jeg søgte et års orlov fra uddannelsen og kom ind som ufaglært sygehjælper, det kunne man dengang. Her fik jeg selvfølgelig lov at lave alt det hårde, jeg kunne som ung og ufaglært. Det var krævende, men fint nok.

Jeg oplevede at blive bakket op af de afdelinger jeg havnede på, jeg fik en mentor, jeg kunne spørge. Der var nogen, der snakkede med mig og forklarede mig sammenhængene. Der var nogen der hjalp mig i gang og tog hensyn til mig. Jeg tog ud at rejse med rygsæk og masser af uerfarenhed.

Siden kom jeg tilbage i læreruddannelsen, blev færdig og hjulpet i gang på en ungdomsskole. Jeg valgte siden at undervise voksne og har efteruddannet mig hele mit liv. Det har været rigtig sjovt at arbejde med mennesker og formidle mit fag.

Jeg har arbejdet mange steder, men hver gang der kom en nyansat på de steder jeg har været, har jeg husket tilbage på, hvor vigtigt det er, at blive hjulpet godt i gang. Vigtigt at blive støttet, at få tid, at få et lyttende øre.

Jeg har selv uddannet folkeskolelærere og har set hvor afgørende det er, at de unge har prøvet noget andet end at læse og bestå eksamen. Hvor kunne jeg dog ønske for alle unge, at de kunne komme ud og prøve praksis af, før de uddanner sig til noget som helst. Verden falder ikke sammen, fordi man får et afslag, det er jo bare det første. Verden er fuld af afslag, men den er også fuld af tilbud !