Blog

Stil spørgsmål til din verden

Niels Bohr fik en Nobelpris 1922. Denne verdensberømte nysgerrighed og vidensudvikling er blevet fejret her i 2022, 100 år efter. F.eks. som projekt ”Videnskabsaar 22”. Her har projektsekretariatet stillet spørgsmål til vores verden gennem gode oplysnings- og undervisningsmaterialer til folkeskolens klasser, til nysgerrige lærere og til mange andre. Det gælder selvfølgelig i naturfag, men også i fx idræt.

Publiceret Senest opdateret

I december 2021 gjorde TV2s julekalender ”Kometernes Jul” Danmarks børn og unge nysgerrige på en masse naturfaglige spørgsmål. For det første ved at sende en julekalender, der foregik ude i rummet, for det andet ved f.eks. at sende en udsendelse hver eftermiddag, der hed ” Universet Udenom”. Den mystiske planet som børnene fra julekalenderen landede på, blev sekretariatets start på videnskabsåret. Udsendelsen ”Universet Udenom” tog fat i nogle af de faglige spørgsmål som kalenderen kunne sætte gang i og siden foldede Videnskabsaar 22 sig ud som mange forskellige formater til både børn, unge og voksne. F.eks. i offentlige events, foredrag, produktion af undervisningsmaterialer, podcasts om videnskab og meget andet. Der er stadig adgang til materialerne på hjemmesiden Videnskabsaar 22, og de ligger også på yuotube. På yuotube finder du f.eks. videnskabskalenderen, hvor fagfolk svarer på spørgsmål fra børn, sportskalenderen, hvor skuespillerne fra julekalenderen laver idræt bl.a. med kronprins Frederik, juleforsøg med Testoteket, de 10 film om de 10 naturvidenskabelige erkendelser og meget andet.

Trine Hyllested

Jeg er specialiseret i udvikling af projekter med åben skole, udeskole, museer og naturfagsundervisning for de yngste. Jeg har 40 års erfaring som underviser og forsker indenfor læreruddannelse og folkeskole.

Jeg har selv medvirket til at lave de 10 film om de 10 naturvidenskabelige erkendelser med lærervejledninger. De ligger f.eks. på yuotube men også på Testoteket-kom i gang med ABC.

https://testoteket.dk/i-fokus/kom-i-gang-med-abc/

Desuden har jeg medvirket til at uddrage en undervisningsessens af ”Universet Udenom”, så filmene kan bruges til at undervise med. Det er blevet til 15 virkelig gode små undervisningsklip fra ”Universet Udenom”om alt fra plastik til pubertet! Til hver film er lavet 2 siders lærervejledninger. På nuværende tidspunkt er det planen at lægge det hele på Astras hjemmeside, men det er stadig i maskinrummet.

Men lær mere om videnskabsaar22 her: https://videnskabsaar22.dk/

Eller se dig nysgerrig på:

https://www.youtube.com/channel/UCd8yUqbCxTdfn6u63jzFTVA

Og se selvfølgelig mere på Astra.dk

https://testoteket.dk/i-fokus/kom-i-gang-med-abc/