Blog

At møde børns nysgerrighed

Radionauterne er en gratis podcast for nysgerrige børn mellem 4 og 10 år. Den bygger på spørgsmål, som børnene ringer ind til podcasten med. Podcasten er fuld af lyde og sproglige billeder, der kan sætte gang i forståelse. Den formidler i børnehøjde og rammer i min optik lige i øjet. Den kan bestemt bruges i skoleøjemed, selvom den ikke nødvendigvis er lavet til det.

Publiceret Senest opdateret

Hvert afsnit er på ca 20 minutter og centreret omkring et emne. Den starter med at afspille spørgsmål fra ca 8-10 børn indenfor dette særlige emne. Podcasten er produceret af primært to kvinder, Karen og Lisa, hvis største pædagogiske kvalitet er deres egen smittende nysgerrighed. De kontakter eksperter og oversætter/formidler det, som eksperterne forklarer.

Trine Hyllested

Jeg er specialiseret i udvikling af projekter med åben skole, udeskole, museer og naturfagsundervisning for de yngste. Jeg har 40 års erfaring som underviser og forsker indenfor læreruddannelse og folkeskole.

Jeg må tilstå jeg er totalfan af denne børnepodcast. Jeg er slet ikke målgruppen, men som min gamle medieunderviser på RUC sagde til mig, at hvis man snævrer sin målgruppe helt ind og forsøger at ramme præcist, så kan man faktisk ofte nå ud til flere end bare målgruppen. Jeg har brugt podcasten i min undervisning på læreruddannelsen, for at illustrere, hvad børn gerne vil vide noget om og hvordan man kan stimulere deres spørgsmål. Når noget er af så god formidlingsmæssig kvalitet, kan jeg ikke slippe det igen, selv nu hvor jeg ikke bruger den så meget mere. Det er fantastisk spændende at høre, hvordan Radionauterne undersøger og forklarer børn i denne målgruppe spørgsmål, som er meget komplicerede og ret svære at gøre enkle.

Her har du nogle eksempler på dem om natur/ teknologi:

· Hvad er skyer lavet af?

· Hvorfor græder man?

· Hvorfor er ild varmt?

· Hvor kommer plastik fra ?

· Hvordan virker en ubåd?

Værter: Karen Brüel Birkegaard og Lisa Bay. Radionauterne startede 2016. De er støttet af Novo Nordisk Fonden.

http://radionauterne.dk/