Trine Hyllested

Blog

Naturvidenskab uden forbehold og skrækindjagende udtryk

Forfattere, der kan forklare naturvidenskab til os almindeligt dødelige, uden at bruge alt for mange svære ord og begreber, har jeg altid søgt, i bøger, i radio og på film. Jeg har undervist lærer- og pædagogstuderende i naturfagene en stor del af mit erhvervsaktive liv. Derfor har det været vigtigt for mig at finde let tilgængelige tekster, der uden at gå på (alt for meget) kompromis med faglighed, kan forklare noget naturvidenskab. Sådan en bog har jeg lige læst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det handler om ”Sigurd fortæller om Naturvidenskab”: bog, aktivitetsbog, brætspil og film. Jeg må sige, jeg er imponeret af Sigurd Barret, cand. phil. i musikvidenskab, der formidler naturvidenskab med en så stor fascination og fortælleglæde, at det smitter læserne – både naturligt nysgerrige Aske på 9 år og mig , en trænet naturfagslærer på 64 år! Målgruppen er 5-100 år, det er ambitiøst, men det er godt forsøgt.

Trine Hyllested

Sigurd har fået god hjælp af Hans Buhl fra Stenomuseet og Eskild Dohn, cand. mag i eksakte videnskabers historie. Der er 17 kapitler i bogen med overskrifter som fx ”Vi måler og vejer”, ”Vejret”, ”Mennesket prøver at forstå verden”. Bogen er letlæst.

For en natur/teknologi-lærerstuderende, der lige er startet på faget, vil den være en god begyndelse. Både for de studerende, der skal opfriskes fagligt, men også for dem, der skal lære flere tips og tricks til formidling. Aktivitetsbogen er fyldt af velkendte, gennemprøvede forsøg, der støtter bogens kapitler og kan laves hjemme ved køkkenbordet eller i haven.

Spillet er lavet af Eskild og Sigurd med flere hjælpere og er for hele familien. Det handler om at samle vidensbrikker og det er spændende og velkomponeret. Husk at dele en guldmønt ud til hver deltager, før du starter.

Til bogen er der lavet 17 film og 17 sange, der hører til hvert kapitel. De kan findes gratis på yuotube. Her optræder Sigurd Barret på slap line. Der er masser af vidunderlige museer, der bruges som lokations. Men det var dog først sammen med min nevø, at jeg forstod, at de film også kunne bruges til noget faglig formidling. Jeg er nok lidt for gammel til de film, jeg er træt af voksne , der leger komedie ! MEN- Min nevø synes de var sjove!

Så mangler du en gave ? så vil jeg gerne anbefale:”Sigurd fortæller om naturvidenskab”. Politikens Forlag 2021. Tekstbog, på ca. 330 sider aktivitetsbog på ca.100 sider og et sjovt og velstruktureret brætspil.