Blog

Hvad kan vi forlange for os selv og af hinanden?

At der mangler ressourcer i den danske folkeskole, er der vist ikke mange der er i tvivl om. Der er mangel på både lærere, penge og politisk forståelse og velvilje. Så hvor meget kan man forlange af os lærere?

Publiceret

I fredags havde jeg en ophedet diskussion med to af mine kolleger. To personer som jeg respekterer utroligt meget, og som jeg oftest er enig med - MEN denne gang var vi uenige og stemmerne var høje. Udefra ville folk nok have troet, at vi var uvenner, men mellem os tre er det helt sikkert okay, at det foregår på denne måde, når vi er uenige.

Mortens mening

På min blog vil I kunne læse om (mit) lærerliv, set fra et matematisk/naturfagligt perspektiv.

Vi diskuterede, hvornår er nok nok, og hvad man kan forvente af sine kolleger og sin arbejdsplads. I den konkrete situation diskuterede vi introtur i 7. klasse og et budget, der er meget lavt. I den sammenhæng er det vigtigt at forstå, at vores skole er overbygningsskole for vores egen skole og to andre skoler i nærområdet, og at man derfor samler fem klasser, ryster posen og laver 4-5 nye klasser. 

Der har aldrig været mange penge til at lave en introtur for, men vi lærere har jo som altid kogt en fornuftig suppe på nærmest ingenting, for hvem har brug for andet end hinanden? Vi har arrangeret turen som en kombination af gåtur, overnatning i shelter og en overnatning på skolen. Efter egen mening har det været ganske okay, selvom jeg da længes tilbage til dengang, hvor der var penge til at leje en spejderhytte med senge, madrasser og måske forholdsvis rene toiletter. Sikke en luksus vi havde dengang!

Jeg har kolleger, der ikke vil være med til den nye skrabede udgave. De nægter at sove i shelter eller telt med “gamle” slidte rygge og vil da slet ikke høre tale om at skulle bruge et offentligt toilet, der i bedste fald er halvklamt. Ja, selv tanken om at skulle sove på skolen, på luftmadrasser eller liggeunderlag, vil de ikke være med til. Det betyder også, at vi måske skal til at gentænke begrebet introtur - hvad skal fremtiden bringe?

Jeg er i tvivl om, hvad fremtidens introture skal indeholde, for personligt synes jeg godt, man kan forvente, at et lærerteam kan sove i shelter og på en luftmadras i et klasselokale, og jeg er med på at de fleste er bedre vant end et offentligt toilet ude i en skov, men så synes jeg bare heller ikke, det er værre for en enkelt dag.

Den ene af de kolleger, jeg diskuterede vil meget gerne lave en god introtur for eleverne, men synes, at man som minimum kan forvente tag over hovedet, ordentlige toiletter og en ægte seng med en smule privatliv. 

Det er da alle ting, som er rare, og jeg vil gerne komme mine kolleger i møde, selvom jeg personligt godt kan leve primitivt med eleverne i et par dage. 

Den anden kollega mener, at det er vigtigt, at vi finder en løsning alle kolleger kan se sig i, og at det må skolelederen finde penge til, og ellers bør vi slet ikke holde introtur. Begge mente også, at det er en måde at lade forældrene opleve, at der mangler penge i skolen, når vi ikke laver introtur for 0 kr., som en sådan en tur i shelter og skolens gymnastiksal koster.

Jeg synes nogle gange vi i den danske folkeskole opfører os som forkælede børn, som kun vil det ene eller det andet, hvis vi kan få det præcis som vi vil, og derfor tror jeg ikke, vi kan blive enige om, hvad vi mener er rimelige krav til faciliteter til en introtur.

Det er helt sikkert på sin plads at vise forældre og politikere, at vi ikke kan blive ved at gøre, som vi plejer, hvis ikke de finder penge og velvilje frem, men for mig er en introtur eller en lejrskole ikke det rigtige sted at sætte ind. Det er i hverdagen folk skal se og mærke, hvad vi mangler. Det er okay at fortælle om, hvilke begrænsninger der er i, at vi har 0 kr. at lave aktiviteter for, foruden DSB’s skolerejse og penge til mad betalt af forældrene.

I et forsøg på at komme de af mine kolleger, som har andre ønsker end mig i møde, vil jeg gerne foreslå, at vi laver aftaler med andre skoler om “udveksling”/lån af faciliteter. Det kunne være, at man på Thyborøn Skole vil være klar til at låne os lokaler mm til en tur med to overnatninger, mod at de også kan komme en tur den modsatte vej. Selvfølge giver det ikke senge som sådan at ligge i, men tag over hovedet, en idrætshal og skolekøkken kan nu også noget. Så må vi se, om vi ikke kan finde et par fornuftige luftmadrasser eller en feltseng til dem, der ikke kan ligge på et liggeunderlag.

Hvad gør I på andre skoler ift. lejrskoler og introture, når pengene er små? Og er der nogen, der vil være parat til at bytte faciliteter en gang om året? (P.s. Vi kan tilbyde en helt nybygget skole med gode muligheder for lån af halfaciliteter og i det naturskønne Silkeborg.